Telebak: U očuvanju jezika

0

FOČA – Srpski lingvista Milorad Telebak smatra da je za svakog pojedinca znanje svog jezika lična karta, dok je za narod jezik od sudbinske važnosti, jer je sva duhovnost jednog naroda u jeziku.

Telebak je upozorio na sve izraženiju jezičku nekulturu, koja je posljedica nedovoljnog izučavanja gramatike i pravopisa srpskog jezika.

Posebno je kritikovao političare i medije, koji tuđicama i jezikom birokratije i administracije „kvare“ srpski jezik.

„Pun nam je jezik aplikacija, trendova, surfera, biznismena. Jezik vlasti i birokratije nije jezik komunikacije, već jezik manipulacije, to je prodavanje magle“, istakao je Telebak, ilustrujući to primjerima da se umjesto riječi sirotinja, koristi izraz „građani sa nižim standardom“ ili se izrazom „stambeno nezbrinuto lice“ mijenja riječ beskućnik.

On je dodao da su „nasjeli“ i meteorolozi koji kažu „od prekosutra se očekuje proces postepene stabilizacije vremenske situacije“, umjesto „od prekosutra će biti ljepše vrijeme“.

Telebak je, sinoć na predavanju koje je održao u Centru za kulturu i informisanje u Foči, upozorio da se birokratski jezik sve više širi i u narodu, „te će i seljak na gradskoj pijaci, kada hoće da se pokaže da nije seljak, reći da je dopremio na tržište višak svojih poljoprivrednih proizvoda“.

On je ukazao na problem nedovoljnog poznavanja akcentuacije srpskog jezika, koju uče samo studenti pozorišne akademije, te naglasio da bi je morali poznavati i novinari da bi znali da se pravilno izražavaju, učeći tako i one koji ih slušaju.

„Mediji su toliko moćni da bi mogli da razvijaju jezičku i govornu kulturu naroda mnogo više od škole, koja je skrajnuta i rasturena promašenim reformama. Mediji bi to mogli samo kada bi se potrudili da usavrše jezik kao sredstvo svog rada, da se pravilno služe srpskim jezikom, što bi bilo veoma blagotvorno za srpsku kulturu“, rekao je Telebak.

Telebak je naveo da se novinari i nastavnici ljute na njega što ih kritikuje, ali da je to i njegova dužnost kao člana Odbora za standardizaciju srpskog jezika pri Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, jer škola i mediji imaju presudnu ulogu u oplemenjivanju jezičke kulture jednog naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare