Svjedoci govorili o zarobljavanju srpskih vojnika

0

GORAŽDE – Svjedoci tužilaštva danas su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, u nastavku suđenja bivšim pripadnicima takozvane Armije BiH za ubistvo srpskih zarobljenika, potvrdili da su tokom napada na relej na Trovrhu 1992. godine zarobljeni srpski vojnici, koji su odvedeni u Goražde.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelja za ubistvo ratnih zarobljenika Boška i Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Srpski vojnici zarobljeni su u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda i odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni.

Svjedok tužilaštva NJegoslav Nešković posvjedočio je da je napad na relej na Trovrhu kod Goražda počeo u 13.00 časova i da je u tom trenutku u objektu bilo njih više od deset.

Nešković, koji je radio na održavanju releja, kaže da je nekoliko njih koji su obezbjeđivali objekat bili naoružani, ali da nisu držali straži, već su, kada je napad počeo, ručali i nisu mogli da se brane.

„Kada su nas napali, nismo imali nikakvu stražu. Pucalo se sa svih strana, bacali su bombe sa otrovima. Relej nije imao nikakvu radio vezu“, posvjedočio je Nešković.

On je rekao da su u objektu, koji je bio na tri sprata i imao podzemno sklonište, bili Boško i njegov sin Đoko Lasica, Branislav i Budimir Todorović, Tioslav Radović, Ratomir Klačar, Kojo Vuković i NJegoš Ćeho.

Svjedok kaže da je najstariji među njima bio Kojo Vuković, koji je imao 70 godina, dok je najmlađi bio sedamnaestogodišnji NJegoš Ćeho.

Nešković je posvjedočio da su ih Hrvati, koji su učestvovali u napadu na relej, pozivali da se predaju, što je on odbio, ali da su Boško Lasica i ostali iz obezbjeđenja to prihvatili, jer nisu imali drugog izlaza.

„Bio sam na trećem spratu sa mojih šest ljudi i smišljao sam kako da pobjegnemo. Našao sam jedan debeli kabl i sa krova smo se noću spustili niz zgradu i pobjegli u komandu na Sjenokosu“, rekao je Nešković.

Svjedok kaže da je u komandi od pukovnika Jovičića zatražio da pošalje ljude da spase zarobljene na Trovrhu, ali da mu je on odgovorio da ne može učiniti, jer bi imao velike gubitke.

Nešković je naveo da je sutradan sa još nekim licima pokušao da spasi zarobljene, te da je tada vidio vezanog Boška Lasicu, koji mu je rekao da je sve u redu i da ih niko ne dira.

On je posvjedočio da je kasnije čuo da su zarobljene sa Trovrha odveli u Goražde i da do danas ne zna šta je sa njima.

Na obezbjeđenju objekta na Trovrhu u avgustu 1992. godine bio je i svjedok Zoran Stanišić, koji je potvrdio da je na releju, koji je bio u okruženju, bio oko 25 dana.

„Imali smo male stanice preko kojih smo se čuli sa komandom. Međutim, kada je počeo napad, od bačenih granata uređaji su otkazali. Uveče je utihnulo, a kada je neprijatelj ušao u objekat u prizemlju su zapalili vatru da bi nas istjerali napolje“, ispričao je Stanišić.

On je dodao da se njih osam izvuklo na krov i spustilo kablom, dok su ostali zarobljeni. „Mi smo ih zvali, a oni su rekli da nemaju municiju i da ostaju. To su bili obični ljudi, nisu bili ratnici“, rekao je Stanišić.

On je posvjedočio da su članovi porodice Lasica i borci sutradan išli na Trovrh, gdje su vidjeli Boška Lasicu, koji im je rekao da je sve u redu i da ih ne diraju.

Stanišić kaže da je kasnije čuo da su zarobljeni odvedeni u Goražde i da ne zna šta je dalje bilo.

Treći svjedok tužilaštva Hajro Mehović posvjedočio je da je kao pripadnik rezervnog sastava policije u avgustu 1992. godine učestvovao u akciji „Krug“, čiji je cilj bio „oslobađanje Goražda“, a da je relej na Trovrhu bio strateški objekat.

On kaže da je u napadu na relej učestvovala 31. brigada.

„Već prvog dana ranjen prilikom pokušaja spašavanja ranjenog saborca u Jabučkom selu ispod releja. Odveden sam u bolnicu gdje sam proveo četiri dana. Poznato mi je da je bilo ratnih zarobljenika, čija imena ne znam, a koji su, kako sam čuo, uredno predati tužilaštvu i policiji u Goraždu“, rekao je Mehović.

Svjedok je naveo da mu je pomoćnik komandanta bataljona Muhidin Mašić rekao da je sastavljen zapisnik o zarobljavanju srpskih vojnika na Trovrhu, kojem se izgubio svaki trag.

Suđenje se nastavlja 7. maja, kada će biti ispitana još tri svjedoka tužilaštva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare