„Vijogor“ promoviše zdrav život i očuvanje prirode

0

ČAJNIČE – Planinarsko-ekološko društvo „Vijogor“ iz Čajniča, koje je osnovano u aprilu 2013. godine, za kratko vrijeme postalo je prepoznatljivo po brojnim akcijama u prirodi.

Društvo trenutno broji 30 aktivnih članova, koji organizovanjem uspona na okolne planinske vrhove, izletima u prirodu, obilježavanjem staza i pošumljavanjem goleti, nastoje da podignu svijest mladih Čajničana o značaju fizičke aktivnosti, planinarenja i boravka u prirodi, ali i o potrebi njene zaštite.

Predsjednik Društva Saša Mašić najavio je i zajedničku akciju sa planinarima iz Kragujevca. „U maju ćemo ugostiti oko 50 članova Planinarskog društva `Gora` iz Kragujevca sa kojima ćemo organizovati uspon na vrh Hajdanovicu, visok 1.467 metara koji se nalazi u blizini Čajniča“, rekao je Mašić.

On je posebno pohvalio dječiju sekciju „Vijogora“, u kojoj je trenutno 15 osnovaca i srednjoškolaca, kojima stariji članovi prenose svoja planinarska iskustva i uče ih zdravom načinu života i očuvanju prirode.

Mašić je napomenuo da „Vijogor“ ima odličnu saradnju sa Šumskim gazdinstvom „Vučevica“, koje, osim u pošumljavanju, pomaže i finansijskim sredstvima za nabavku planinarske opreme.

„Nastavićemo saradnju sa `Vučevicom`, jer nam je, pored članarina, ovo jedini vid finansiranja“, rekao je Mašić.

U 2014. godini, planinari i ekolozi iz Čajniča peli su se na vrhove i obilazili pećine u okolini Čajniča, učestvovali su u usponima na Maglić, Zelengoru, Volujak, LJubišnju, Durmitor i Kablar, a slične aktivnosti planirali su i u ovoj godini.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare