Svjedočanstvo o stradanju Srba kladanjskog kraja

0

VLASENICA – Knjiga „Tragovima do istine“, autora Miloša Markovića i Ratka Čelića, koja govori o stradanju Srba na području opštine Kladanj u proteklom ratu, promovisana je večeras u Vlasenici.
Jedan od autora Miloš Marković rekao je da knjiga govori o nestanku Srba i srpskog sela na malom prostoru opštine Kladanj.

„Žrtve su velike. Dvadesetak srpskih sela, više od 1.000 domaćinstava, u progonu više od 4.000 Srba, sve osuđeno na uništenje“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, hroničari su bilježili stradanja Srba počev od nametnute ustaške vlasti u NDH, pa do nevinih srpskih žrtava 1992. godine kada ponovo, samo zato što su Srbi, ostaju bez svega im je život značilo.

Marković je naveo da je u Srbima iz kladanjskog kraja, koji su bili zbijeni na malom prostoru, u takvoj situaciji jedino preostalo da spašavaju goli život.

„Stoga, osjetili smo obavezu da zabilježimo nešto o ratnim dešavanjima iz našeg zavičaja, iako smo, u traganju za ovim podacima imali prepreka, ali nismo odustali“, rekao je Marković.

Knjigu „Tragovima do istine“, objavilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zvornika.

O knjizi su govorili recenzent Jelina Đurković i predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Radosav Perić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare