Svetom liturgijom počeo Sveeparhijski sabor sjećanja na sveštenomučenike dabrobosanske

0

ZAVIDOVIĆI – Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u Manastiru Svete Trojice u Vozući počeo je Sveeparhijski sabor sjećanja na sveštenomučenike dabrobosanske postradale od ustaša od 1941. do 1945. godine i od bezbožnika poslije 1945.

Svetoj liturgiji, uz sasluženje sveštenomonaštva iz Mitropolije dabrobosanske, prisustvuju i predstavnici Zavičajnog udruženja „Zavidovićani“, kao i veliki broj vjernika.

Nakon liturgije, biće blagoslovljeno slavsko koljivo i prelomljen slavski kolač.

Potom će biti služen parastos stradalima u Drugom svjetskom ratu i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveeparhijski sabor je skup koji okuplja sve sveštenike Mitropolije dabrobosanske, kao i sveštenike iz ostalih eparhija i vjernike.

Na prijedlog mitropolita Hrizostoma, Sveti arhijerejski sinod je odlučio i dozvolio da se proslavljanje sveštenomučenika Mitropolije dabrobosanske, umjesto 11. jula, obilježava 17. jula, odnosno svake godine u subotu po Petrovdanu.

SVEŠTENOMUČENIK JOVAN VOZUĆKI

Među Svetim dabrobosanskim mučenicima je vozućki sveštenik Jovan Zečević, koji je postradao u logoru 1941. godine.

Sveštenika Zečevića je SPC proglasila za sveštenomučenika i ubrojala u sveštenomučenike dabrobosanske.

Jovan Zečević rođen je 1895. godine u tada Bosanskom Novom. Završio je Bogosloviju u Sarajevu, a tamo je bio u grupi Gavrila Principa, zbog čega su ga austrijske vlasti osudile na četvorogodišnju robiju teške tamnice koju je izdržao kao gimnazijalac.

Rukopoložen je za đakona i sveštenika 1922. godine.

Ustaše su ga uhapsile u Zavidovićima i u junu 1941. godine odveden je sa grupom Srba u teretnom vagonu u Koprivnicu, a njega su posebno mučili.

Iz Koprivnice je odveden u nepoznatom pravcu i nikad se nije vratio.

BURNA ISTORIJA MANASTIRA VOZUĆICA

Manastir Vozućica, koji je prema narodnom predanju zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka, imao je veoma tešku i burnu istoriju. Rušen je i skrnavljen, ali se uvijek pobjednički dizao iz pepela.

U toku svoje istorije bio je posvećen Svetom Nikoli, Pokrovu Presvete Bogorodice i, nakon obnove na dan osveštanja 1865. godine, posvećen je Presvetoj Trojici – prazniku koji je u narodu poznat kao Duhovi, pod čijim patronatom se i danas nalazi.

I nakon posljednjeg rata ruševine ovog pravoslavnog hrama su devet godina obnavljane, a manastir Svete Trojice – Vozućica ponovo osveštan 25. jula 2015. godine.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio je prošle godine da je u planu da uz ovaj obnovljeni njemanjićki manastir budu izgrađeni konaci i dovedeno monaštvo.

U ovom manastiru već više vijekova nema monaštva, a ideja o njihovom vraćanju postojala je 1857. godine, kada je, takođe, obnavljan hram, ali se to do današnjih dana nije uspjelo.

STRADANJE SRBA VOZUĆE

Masovno stradanje Srba iz Vozuće u posljednjem ratu dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin“, NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, koje je započelo 1992. godine.

ŽRTVE SVEŠTENOMUČENIKA ZA HRISTOLIKI NAROD

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je tokom besjede u Vozući da su tokom burne istorije na ovim prostorima sveštenici Srpske pravoslavne crkve žrtvovali sebe da bi, kroz žrtvu, osvetili Crkvu i srpski narod, kako bi srpski narod bio Hristoliki narod.

Mitropolit Hrizostom je istakao da su se za spasenje srpskog naroda žrtvovali i sveštenomučenici dabrobosanski, zbog kojih je danas u manastiru Svete Trojice u Vozući održan Sveeparhijski sabor sjećanja na one koji su postradali od ustaša od 1941. do 1945. godine i od bezbožnika poslije 1945.

„Crkva naša je crkva mučenika i sveštenomučenika. Do dana današnjeg hrišćani stradaju upravo onako kako je stradao njihov učitelj Isus Hrist“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Vladika je dodao da su put mučeništva i posvećenja u žrtvi, kao put iskupljenja od grijehova protiv Boga i prirode izabrali i sveštenomučenici mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić i sveštenik vozućki Jovan Zečević.

Mitropolit Hrizostom danas je zlatnim Ordenom Svetog Petra mitropolita dabrobosanskog odlikovao zavidovićkog sveštenika Zorana Živkovića zbog njegovog dvodecenijskog obnoviteljskog djelovanja na ovom području.

Vladika Hrizostom služio je danas u nemanjićkom manastiru Svete Trojice u Vozući Svetu arhijerejsku liturgiji uz sasluženje oko 120 sveštenika iz Mitropolije dabrobosanske, uz prisustvo članova Zavičajnog udruženja „Zavidovićani“ i velikog broja vjernika.

Nakon liturgije, služen je parastos za stradale u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Zavičajnog udruženja „Zavidovićani“ sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao Srni da se kultura sjećanja na istinu i okolnosti stradanja Srba ovog kraja i njihovog vjekovnog postojanja mora otrgnuti od zaborava.

Blagojević je naveo da je na današnji dan 1941. godine, u ustaški logor Danica kod Koprivnice, prvi logor u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, iz Vozuće deportovan manastirski sveštenik Jovan Zečević i 19 viđenijih Srba, mahom predstavnika sokolskih društava, kako bi kod Srba spriječili pokušaj organizovanog otpora uoči hvatanja oko 350 muškaraca i njihovog deportovanja u zloglasni logor u Jasenovcu.

On je podsjetio da srpskom narodu sudbina nije bila bolje naklonjena ni tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, kada je sprovedeno etničko čišćenje 40.000 Srba sa zeničke regije, a počinjeni stravični zločini u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i na Ozrenu.

Blagojević ističe da je po direktnoj naredbi lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića 10. septembra 1995. godine pokrenuta ofanziva kada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Sveeparhijski sabor je skup koji okuplja sve sveštenike Mitropolije dabrobosanske, sveštenike iz ostalih eparhija i vjernike.

Na prijedlog mitropolita Hrizostoma, Sveti arhijerejski sinod je odlučio da se proslavljanje sveštenomučenika Mitropolije dabrobosanske, umjesto 11. jula, obilježava 17. jula, odnosno svake godine u subotu po Petrovdanu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare