Švedska princeza Viktorija boravila na Trebeviću

0

Gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka boravili su sa švedskom delegacijom, koju su predvodili princeza Viktorija i princ Danijel, na planini Trebević koja se pruža na oba entiteta BiH.

Vuković je izrazio zadovoljstvo susretom sa princezom Viktorijom, posebno na Trebeviću kao mjestu koje, kako je rekao, na neki način oslikava BiH jer se tu spajaju dva entiteta i dva grada – Istočno Sarajevo i Sarajevo.

On je dodao da su srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva na radionici koju je organizovao Centar za promociju civilnog društva BiH na poseban način pokazali svijest kada je riječ o očuvanju prirode.

„Ovo je samo jedna poruka kako ćemo u narednom periodu morati da vodimo brigu o prirodi, te uložimo trud, energiju i novac javnih instituacija kako bi doveli u red planinu pogodnu za razvoj sporta i turizma“, rekao je Vuković novinarima.

Nakon prezentacije Grupe za uklanjanje mina i Šveđanina Jonasa Zakrisona koji rukovodi projektom obuke pasa specijalizovanih za otkrivanje mina, Vuković je zahvalio vladi Švedske koja u kontinuitetu izdvaja novac za deminiranje sumnjivih površina u BiH.

Vuković je zahvalio i donatorima iz SAD koji su putem Centra za uklanjanje mina u BiH izdvojili novac koji će u ovoj i narednoj godini biti uložen u deminiranje opština Istočni Stari Grad i Istočna Ilidža.

„Ovo je dobar primjer kako se poštujući jedni druge ipak možemo dogovoriti i uraditi dobre stvari“, istakao je Vuković.

Skaka je rekao da je grad Sarajevo pokazao da može i zna da organizuje velike događaje poput Evropskog olimpijskog festivala mladih /EJOF/ 2019, koji je organizovan u saradnji sa Istočnim Sarajevom, a da je ovo je nastavak dobre saradnje gradova.

„Mislim da će ova posjeta švedske princeze Viktorije zajedničkoj planini Trebević doprinijeti još boljoj saradnji sa Istočnim Sarajevom“, naveo je Skaka.

On je rekao da su sa princezom Viktorijom obišli i bob-stazu, napravljenu za potrebe Olimpijade održane u Sarajevu 1984. godine, koja već dugo nije u funkciji i grad razmišlja o njenoj obnovi.

„Otvaranjem žičare približili smo Sarajevo Trebeviću, koji je iz godinu u godinu sve interesantniji domaćim i stranim turistima“, istakao je Skaka.

Skaka je podsjetio da je švedska princeza Viktorija juče obišla Sarajevo i sve njegove važne objekte i da je bila oduševljena izgledom Vijećnice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare