Komemorativna sjednica u čast akademika LJubomira Zukovića

0

Komemorativna sjednica povodom smrti akademika LJubomira Zukovića – dobitnika brojnih priznanja u zemlji i inostranstvu za naučni i društveni angažman, kao i priznanja za posebne zasluge u razvoju istorije srpske literature, održana je danas na Filozofskom fakultetu na Palama.

Zukovićev sin Srđan rekao je da mu mnogo znači što je Filozofski fakultet Pale organizovao komemorativnu sjednicu jer je njegov otac tu završio akademsku karijeru, te, u jednu ruku, bio osnivač te visokoškolske ustanove u vrijeme svog ministarskog angažmana.

Profesor Branko Letić rekao je da je dugo sarađivao sa Zukovićem – još od 1965. godine kada je došao na sarajevski Filozofski fakultet, na preporuku beogradskih profesora.

Letić je naveo da je Zuković bio izuzetan stručnjak, što je i dokazao u više knjiga koje su zapažene u naučnoj i slavističkoj javnosti, kao i da su se družili sve do rata kada je svako morao da krene za svojom sudbinom.

„Sreli smo se ponovo na Fakultetu na Palama. U jeku rata 1993. godine Zuković je kao ministar u prvoj Vladi Republike Srpske činio sve da Filozofski fakultet oživi i bude izdvojen od Univerziteta u Sarajevu“, rekao je Letić novinarima prije komemorativne sjednice.

On smatra da bi Fakultet trebalo da se oduži Zukoviću tako što bi njegova naučna djela postala predmet izučavanja, a grad Istočno Sarajevo i opština Pale
da neku od ulica, trgova ili institucija nazovu po njemu.

Prema njegovim riječima, akademik Zuković je posebna figura u domaćoj kulturi što je potvrđeno i društvenim i naučnim priznanjima koja su mu dodijeljena.

Letić je podsjetio da je Zuković bio izuzetan i kao govornik i u pisanoj riječi i da će ga po tome pamtiti kako studenti i kolege sa kojima je sarađivao.

„Dao je izuzetan doprinos u radu Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i njenih naučnih odbora, a iza sebe ima naučna djela visokog ranga, literarna djela i tri zbirke pripovjedaka, publicističke knjige koje su pratile njegov javni rad. Ostavio je pisani trag i u knjizi `Srpska je rođena`“, naglasio je Letić i poručio da će se svi suočiti sa činjenicom kolika je praznina ostala nakog smrti Zukovića.

Akademik LJumobir Zuković preminuo je 19. oktobra u Novom Sadu u 83. godini, a sahranjen 22. oktobra u Pljevljima.

Bio je ministar za obrazovanje, nauku i kulturu u prvoj Vladi Srpske Republike BiH. Zuković je poslije rata postao član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i njen potpredsjednik, kao i član Senata Republike Srpske i Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare