Sutra uklanjanje plutajućeg otpada sa Drine

0

VIŠEGRAD – Radnici preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ sutra bi trebali da počnu uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane „Višegrad“, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

Specijalizovani tim Hidroelektrane „Višegrad“ godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojim je drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen. Predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju „Drinska jezera“ u Višegradu

Aleksandar Kojić kaže da Drina i dalje važi za jednu od najčistijih rijeka, o čemu svjedoči bogat riblji fond i prisustvo pastrmke, koja za stanište bira samo čiste rijeke, te apeluje da plutajući otpad treba riješiti naporom tri zemlje kroz koje protiče Drina.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ranije danas rečeno je Srni da će hitno inicirati sastanak sa novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada metara kubnih plutajućeg otpada koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama rijeke Drine i prijeti da ugrozi rad preduzeća „Hidroelektrana na Drini“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare