Sutra obilježavanje 110 godina škole „Milan Ilić Čiča Šumadijski“

0
Sutra obilježavanje 110 godina škole

HAN PIJESAK – Osnovna škola „Milan Ilić Čiča Šumadijski“ na Han Pijesku sutra će svečanom akademijom obilježiti Dan škole – Svete Ćirila i Metodija, odnosno 110 godina postojanja.

Direktor ove škole Dragi Narančić rekao je Srni da je prva Austrougarska narodna osnovna škola na Han Pijesku otvorena 1908. godine, na inicijativu Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Sarajevu.

„To je bila prva škola na području Romanije i počela je sa radom sa 45 đaka, zato sa ponosom obilježavamo ovaj jubilej“, naveo je Narančić.

U okviru ove svečanosti u 11.00 časova u dvorištu škole biće otkrivena nova spomen-bista Milana Ilića Čiče Šumadijskog, čije ime ova obrazovna ustanova nosi od 1960. godine.

Milan Ilić Čiča Šumadijski rođen je kod Aranđelovca, a poginuo u januaru 1942. godine na Pjenovcu u opštini Han Pijesak kao komandant Petog šumadijskog bataljona Prve proleterske udarne brigade.

Gosti na svečanosti biće predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjodrinske regije Danijela Mrda, te predstavnici osnovne škole iz Aranđelovca koja nosi isti naziv, pobratimske osnovne škole iz Mladenovca i osnovne škole iz Banje Koviljače, sa kojim sarađuju u okviru projekta prekogranične saradnje.

Svečanosti Dana osnovne škole prisustvovaće i predstavnici političkog, privrednog i društvenog života opštine Han Pijesak.

Svečana akademija biće održana sutra od 12.00 časova u sali Centra za kulturu na Han Pijesku.

Osnovna škola „Milan Ilić Čiča Šumadijski“ na Han Pijesku danas ima ukupno 211 učenika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments