Sutra „Čičin memorijal“ u Pjenovcu, nakon skoro tri decenije

3
Pohod na Pjenovac

HAN PIJESAK – Antifašistički memorijal „Pohod na Pjenovac“ biće održan sutra u selu Pjenovac kod Han Pijeska u znak sjećanja na pogibiju narodnih heroja Milana Ilića Čiče Šumadijskog, Slaviše Vajnera Čiče Romanijskog, Dragana Pavlovića Šilje i 59 proletera Petog bataljona Prve proleterske brigade, koji su poginuli na ovom mjestu 21. januara 1942. godine.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Han Pijesak LJubo Delić rekao je Srni da će se članovi više planinarskih društava okupiti sutra u 9.00 časova na staroj Autobuskoj stanici na Han Pijesku.

On je dodao da će ostali, koji imaju obezbijeđen prevoz, krenuti oko 11.00 časova iz Han Pijeska.

„Svi koji žele moći će da se pridruže članovima nekoliko planinarskih društava i pješice krenu ka Pjenovcu, stazom dugačkom 12 kilometara, koja najvećim dijelom vodi trasom stare austrougarske pruge“, obajsnio je Delić.

Polaganje vijenaca na spomenik trojici narodnih heroja i 59 poginulih proletera planirano je za 13.00 časova, a potom će potomci poginulih boraca evocirati uspomene na ta ratna dešavanja, uz čaj i obezbijeđenu užinu u prirodi.

„Obnovom manifestacije, otimamo od zaborava žrtve i značaj bitke u Pjenovcu, u kojoj mnogo nadmoćniji neprijatelj, i pored toliko žrtava u partizanskim jedinicama, nije uspio uništiti antifašistički pokret, vraćamo sjećanje na hrabre i odlučne borce i na stradanja ovog naroda za slobodu“, kaže Delić.

„Čičin memorijal u Pjenovcu“ do početka devedesetih godina, odnosno do pred protekli rat, godinama je okupljao pripadnike Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ i mlade generacije.

Poslije gotovo tri decenije antifašistički memorijal organizuju Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ – Opštinski odbor Han Pijesak i opština Han Pijesak.

Dogovor o organizovanju nove manifestacije, kojom se vraćaju sjećanja na presudnu bitku u Drugoj neprijateljskoj ofanzivi za narod Romanije, Birča i Ozrena, postignut je u ljeto prošle godine.

Inicijativu SUBNOR-a opštine Han Pijesak o obnavljanju podržali su SUBNOR Republike Srpske, opština Han Pijesak, Upravni odbor Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačke borbe Kantona Sarajevo /SABNOR/ Kantona Sarajevo i opštine Olovo, te SUBNOR-i iz Kragujevca i Aranđelovca.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Han Pijesak LJubo Delić podsjetio je da je ovaj memorijal održavan u znak sjećanja na jednu od najtežih bitaka u okviru Druge neprijateljske ofanzive u kojoj su Nijemci i njihovi saradnici pokušali da u potpunosti slome antifašistički partizanski pokret u istočnoj BiH.

On je napomenuo da su u ratni pohod na ovo područje krenula dva njemačka puka 397. i 399. uz pomoć domobrana, te da je u presudnoj bici na Pjenovcu poginulo 59 partizana iz Petog bataljona Prve proleterske brigade.

Delić kaže da je u toj brigadi bilo najviše boraca sa područja Šumadije, a poginulo je šest Slovenaca, šest Jevreja i nekoliko Crnogoraca, među njima i tri narodna heroja, dok su četiri partizana teško ranjeni, a desetak je zarobljeno.

On je napomenuo da su na manifestaciju pozvani predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te predstavnici SUBNOR-a Srbije i SABNOR-a Kantona Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Godinama pričalose ubiliga četnici. Sad nijemci i domobrami. Niko neće da pogleda fotografije sa datumima iz njemačke i ustaške arhive. Obratite paznju na nekoliko detalja.
1. To je operacija ,,Vajs“
2. Iz koje je proistekao zločin na Drini
3. To je bio uvod u Igmanski marš (Broz preko Renovice i Bukvice za Foču) a ostali preko igmana
4. Slaviša Vajner Čiča nije prihvatao povlačenje i ostavljanje naroda na milost i nemilost
5. činjenica ubiliga PARTIZANSKI likvidatori tačnije (Josip Broz Tito naredbodavac)

Sad raspalite po ovom komentaru , ali istina uvjek ispliva na površinu…

Кренуо са Титом. Изгледа да је она народна „ко са ђаволом тикве сади о главу му пуцају“ истина.

Slaviša Vajner Čiča, po nacionalnosti Hrvat po zadatku Tita i partije iz Hrvatske poslat u Romanijski kraj da agituje i pridobije Srbe u partizane. Cilj razbijanje Srpskog korpusa-Srpskih ustanika koji su jedini stali u odbranu i spas Srpskog naroda od pokolja u režiji NDH i poglavnika Ante Pavelića. Satanistički plan uništenja skoro ispunjen, podijelio Srbe pa jedni u partizane, a drugi u četnike i tako izazvao bratoubilački rat. Braća, rođaci, podijeljeni jedni za Tita, drugi za Kralja i otadžbinu. Zašto ne ostade u Hrvatskoj i tamo Hrvate ne obrlati da ne idu masovno u ustaše i kolju Srpski narod dilje njegove domovine, pa i u Bosni i Hercegovini, gdje je vladala kvislinška -ustaška tvorevina NDH. Samo u nekoliko dana Jure Francetić pobi , pokla i podavi u Drini kod Starog broda nekoliko hiljada Srpskih civila. O tom u hiljade zločina nad Srbima, komunistička vlast je mudro ćutala. skoro je podignut spomenik tim stradalnicima. Jasenovac zloglasna mašina smrti četi pune godine je proždirala i satirala Srbe, a Tito imao nekoliko divizija, i nikad ne napade taj logor za vrijeme rata. Pred samu smrt Titov saborac Jovo Krivokapić izjavi da njima, partizanima glavni neprijatelj su bili JVO i četnici, a nikako Nijemci… Čitaj dalje »