Danas veleslalom u okviru FIS kupa „Jahorina“

0

U okviru FIS kupa „Jahorina 2018“ danas će na stazi Prača biti vožen veleslalom u muškoj i ženskoj konkurenciji, a sutra je na programu slalom na istoj stazi.Prijavljeno je 43 muškarca i 16 djevojaka iz BiH, Velike Britanije, Kipra, Bugarske, Madagaskara, Grčke, Poljske, Srbije, Libana, Tajlanda, Češke, Crne Gore i Slovačke.

Ujedno će biti održano i testno takmičenje za Evropski omladinski olimpijski festival /Ejof/ koji će 2019. godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz „Ejofa 2019“.

Tehnički organizator trke je Smučarsko-planinarsko društvo „Jahorina“.

Davidovićeva otvorila 16. FIS kup „Jahorina 2018“

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović otvorila je sinoć na Jahorini 16. FIS kup „Jahorina 2018“ na kojem će se u slalomu i veleslalomu takmičiti 60 skijaša iz 15 zemalja.Davidovićeva je rekla novinarima da je Ministarstvo prepoznalo značaj FIS kupa „Jahorina“, uvrstivši ga u pet sportskih manifestacija koje su od posebnog značaja za Srpsku.

„Ova manifestacija je važna i zato što Jahorinu unapređuje, i mislim da će ova planina u dogledno vrijeme postati veoma poznat skijaški centar u regionu, ali i u cijeloj Evropi. Naš zajednički cilj je da Jahorini vratimo sjaj koji je imala za vrijeme Olimpijade 1984. godine“, istakla je Davidovićeva.

On je naglasila da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se uključi i pomogne u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /Ejof/ koji će 2019. godine biti održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

„Vlada Srpske obezbijedila je tri miliona KM za infrastrukturu koja će morati da bude urađena na Jahorini i Dvorištima, kako bi sve bilo spremno za `Ejof 2019`“, rekla je Davidovićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković naveo je da ovogodišnji FIS kup „Jahorina“ ima posebnu težinu jer se održava i testno takmičenje za organizaciju „Ejofa“, koje treba da pokaže postoje li uslovi i sposobnost za organizaciju tog velikog takmičenja.

Vuković je istakao da će na području Istočnog Sarajeva biti organizovana takmičenja iz četiri discipline, i to na Jahorini i Dvorištima po jedna disciplina, u dvorani „Peki“ na Palama biće održano takmičenje u karlingu, a u Istočnom Novom Sarajevu takmičenje u brzom klizanju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je da su tokom godine postignuti zavidni rezultati u pripremi skijališta na Jahorini, izrazivši očekivanje da će testna trka za „Ejof 2019“ opravdati očekivanja.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da ova manifestacija predstavlja veliku marketinšku šansu, što potvrđuje činjenica da na ovogodišnjem FIS kupu učestvuju takmičari iz 15 zemalja.

Predstavnik „Ejofa“ Jasmin Mehić smatra da će ovo takmičenje biti dobar testni događaj jer će na „Ejofu“ naredne godine učestvovati takmičari iz više od 45 zemalja.

Mehić je zahvalio menadžmentu Olimpijskog centra „Jahorina“, koji je obezbijedio i već djelimično uložio više od 10 miliona KM u staze koje su neophodne za održavanje takmičenja.

„Mogu potvrditi da Olimpijski centar `Jahorina` i Skijaški centar `Bjelašnica` prednjače u odnosu na sve druge sportove i sa dinamikom obavljanja radova, ali i sa dinamikom priprema za `Ejof 2019`“, kaže Mehić.

Tehnički delegat Svjetske skijaške federacije Matijaš Vrtilo uvjeren je da će trke u slalomu i veleslalomu biti održane bez ikakvih problema, kao što je bio slučaj svih prethodnih godina.

Direktor takmičenja Vladimir Lučić rekao je da na stazama ima dovoljno snijega i da su spremne za sutrašnje takmičenje.

U okviru FIS kupa „Jahorina“ sutra će na stazi „Prača“ biti vožen veleslalom u muškoj i ženskoj konkurenciji, a u nedjelju, 21. januara, na programu je slalom na istoj stazi.

Prijavljeno je 43 muškarca i 16 djevojaka iz BiH, Velike Britanije, Kipra, Bugarske, Madagaskara, Grčke, Poljske, Srbije, Libana, Tajlanda, Češke, Crne Gore i Slovačke.

Tehnički organizator trke je Smučarsko-planinarsko društvo „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare