Sunjog posjetio Sokolac

0

SOKOLAC – Zahvaljujući Ambasadi Češke Republike u BiH, početkom jula ove godine, završena je realizacija projekta u okviru kojeg su nabavljeni kontejneri i kante za odlaganje smeća, koji su već u funkciji u centru našeg grada. Vrijednost projekta je 20.000 maraka, od čega je ulaganje Vlade Češke 14.000, a opštine Sokolac 6.000 maraka.

Ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Sunjog posjetio je Sokolac, gdje je razgovarao sa nečelnikom opštine Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima buduće saradnje.

Načelnik Bjelica je visokog gosta upoznao sa trenutnim privrednim prilikama, kao i sa stanjem u drugim oblastima, zahvališvi Ambasadi Češke Republike na dosadašnjoj pomoći.

– Da nije bilo Ambasade Češke i Vlade Češke Republike, danas u gradu ne bi imali nove kontejnere i kante za odlaganje smeća. Projekat koji je uradio tim naših stručnjaka našao se među 800 projekata iz cijele BiH, koji su pristigli na konkurs raspisan od strane Ambasade Češke Republike. Dobio je “zeleno svjetlo” zajedno sa još devet projekata, što govori koliko je kvalitetno bio urađen.

Upoznao sam ambasadora o stanju u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma i drugim oblastima, sa onim šta smo do sada uradili za bolji život stanovnika na području naše opštine. Nadam se da će Vlada Češke Republike preko Ambasade u Sarajevu učestvovati u realizaciji budućih projekata. Mi imamo kvalitetno urađene projekte i nadam se da će neki od njih “proći” na budućim konkursima Ambasade Češke Republike – rekao je Bjelica.Ambasador Češke Republike i načelnik opštine Sokolac posjetili su danas Osnovnu školu “Sokolac”, gdje je visoki gost sa učenicima razgovarao o ekologiji, o onome što mladi moraju znati kako bi čuvali prirodnu okolinu.

Razgovarali smo sa ambasadorom Češke Republike u BiH Tomašom Sunjogom i taj razgovor prenosimo u cjelini.

Vaša Ekselencijo, po prvi put dolazite u zvaničnu posjetu Sokocu.

Sonjug – Petu godinu sam u BiH. Često sam prolazio ovim prostoroma, ali po prvi put sam u zgradi opštine razgovarao sa nečelnikom, što je u meni izazvalo posebno zadovoljstvo. Čuo sam mnogo toga što ukazuje da se čine ogromni napori kako bi ova lokalna zajednica brže iskoračila u srećnije vrijeme, kako bi se obezbijedili bolji uslovi za život njenih stanovnika.

Vlada Češke Republike izabrala je BiH za jednu od pet prioritetnih država za razvojnu saradnju za period od 2010. do 2017. godine.

Sonjug – Da, uporavo tako. To je veoma dobro za BiH. Češka Republika svake gudine izdvaja dva i po miliona evra za realizaciju različitih projekata u BiH.

Imamo tri osnovna programa po kojima radimo da bi podstakli brži razvoj BiH. Prvi se odnosi na stipendiranje bosanskohercegovačkih studenata. Svake godine od 10 do 15 studenata iz oba entiteta BiH studira na češkim univerzitetima. To je veoma korisna saradnja u oblasti visokog obrazovanja.

Drugi program se odnosi na veće projekte, koji traju nekoliko godina i za koje izdvajamo oko pola miliona evra.

U trećem programu je učešće u finansiranju manjih lokalnih projekata, kojima želimo ubrzati razvoj u opštinama. Takvih projekata imamo desetak svake godine. U ove projekte Vlada Češke ulaže od pet do osam hiljada evra. Naravno, tražimo da opštine učustvuju sa 30 odsto sredstava.

Vaša Ekselencijo, došli ste da na licu mjesta vidite kako je realizovan projekat u okviru kojeg su nabavljeni kontejneri i kante za smeće za opštinu Sokolac.

Sonjug – Naravano. To je naša praksa da pratimo do detalja kako se realizuju projekti za koje izdvajamo sredstva. Za ovaj projekat Vlada Češke Republijke izdvojila je 14.000, a opština Sokolac 6.000 KM. Sve je dobro urađeno. Posebno mi se sviđa što je u ovaj projekat uključena i obuka učenika u školama i nabavka odgovarajućeg propagandnog materijala, kako bi se kod ljudi stvorila navika da odvajaju otpad – staklo , papir, plastiku i ostalo i to odlažu zasebno, u kontejnere koji su za tu vrstu otpadnog materijala određeni. Bitno je promijeniti svijest ljudi, osnažiti njihovu odgovornost prema ambijnentu u kojem žive, podići na željeni nivo ekološku svijest.

Projekat koji je uradio mladi tim stručnjaka iz opštine Sokolac, bio je u konkurenciji 800 sličnih projekata koji su na našu adresu stigli iz cijele BiH. Prošao je među deset, što najbolje govori o njegovom kvalitetu. Zbog toga mogu da čestitam načelniku opštine i njegovom timu, ljudima koji su zaduženi za izradu projekata.

U razgovoru sa nečelnikom opštine Sokolac, Vaša Ekselencijo, rekli ste da bi Vlada Češke Republike više izdvajala sredstava za projekte u BiH, ali da veoma mali broj projekata ima ono što je najneophodnije – konkretne podatke šta bi to trebalo da se uradi.

Sonjug – Većina partnera u BiH sa kojima se sastajem, imaju ideje, ali ako se od njih traži da se to konkretno razradi u projektu, u studiji izvodljivosti, onda ulazimo u probleme. Potrebni su stručni ljudi, oni koji znaju da urade projekte. Novac koji bi se uložio u takve kadrove, u ljude koji poznaju materiju, veoma brzo bi se isplatio. Toga moraju biti svjesni u loklalnim zajednicama , ali i na višem nivou. Samo konkretni projekti, oni koji imaju sve što je potrebno, mogu dobiti “zeleno svjetlo” finansijera, donatora.

Istaću najsvježije primjere. Prilikom ovogodšnjih poplava, bili smo opsjednuti zahtjevima za pomoć. Dobili smo preko stotinu dopisa, pisama, vapaja da pomognomo, a manje od deset bili su projekti koji su imali onu potrebnu konkretnost – šta treba uraditi i koliko je potrebno sredstava za rješavanje određenog problema. Oni koji su bili praktični mogli su da dobiju sredstva. Dakle, treba biti konkretan, praktičan, znati šta je potrebno da stoji u projektu, jer samo tako moguće je dobiti sredstva za njegovu realizaciju.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare