„Šume RS“ bi mogle biti preseljene u Banjaluku?

0

Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač izrazio je danas bojazan da bi i Javno šumsko preduzeć /JŠP/ „Šume RS“, čije je sjedište na Sokocu, kao i mnoge druge firme sa ovih prostora, moglo biti preseljeno u Banjaluku, gdje bi se plaćali porezi i sva ona sredstva koja se vraćaju lokalnoj zajednici. Kovač je na konferenciji za novinare istakao da je stav SDS-a da se prirodni resursi vrate lokalnim zajednicama, jer ne postoji nikakva šansa da se Han Pijesak razvije ukoliko se ona bogatstva sa kojima raspolaže ne vrate na lokalnu zajednicu. Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Pale Miodrag Kovačević smatra da bi loša poslovna politika JŠP „Šume RS“ mogla da dovede do potpunog kolapsa ovog preduzeća.

On je danas iznio i stav SDS-a po pitanju formiranja zajedničkog preduzeća Vlade RS i firme sa Kipra o kojoj niko ne zna ništa niti kako posluje i zapitao se na osnovu čega su formirali zajedničko preduzeće bez tendera.

Kovačević je rekao da je aktuelno rukovodstvo JŠP „Šume RS“ donijelo odluku da poslovnu zgradu Šumarstva koja se nalazi u centru Pala stavi pod hipoteku u cilju podizanja kredita od 3.700.000 KM, a sredstva će biti uložena u kupovinu poslovnih prostora i njihovo opremanje za Agenciju za razvoj šuma.

Nema spajanja Istočnog Sarajeva i Sarajeva

Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke /SDS/ Predrag Kovač rekao je danas da granica između Istočnog Sarajeva i Sarajeva ne može biti pomjerena, te pozvao Vladu Republike Srpske da se jasnije odredi o pričama koje dolaze iz ovog federalnog grada i željama o osnivanju sarajevskog distrikta.

Reagujući na izjavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića o ujedinjenju Istočnog Sarajeva i Sarajeva, Kovač je na Palama rekao da nije moguće da na taj način bude „popravljano“ ono što se desilo od 1992. do 1995. godine.

„Sarajevo je bilo drugi po veličini grad po broju Srba. Sada imamo situaciju da je gotovo potpuno etnički čist“, rekao je Kovač i dodao da nije ispoštovano ni to da broj ljudi koji radi u jedinicama lokalne samouprave prati popis iz 1991. godine.

Kovač je istakao da je u Sarajevu jako mali broj Srba povratnika, te da postoje i manji gradovi, kao Zvornik i Bratunac, u kojima je broj povratnika Bošnjaka mnogo veći.

SDS traži od Vlade RS da pomogne u odbrani prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i podržava vladinu najavu da će povući saglasnost sa izvještaja Komisije za Srebrenicu o broju žrtava.

Kovač je istakao da SDS očekuje da se to desi i da se na osnovu novih činjenica, koje su u posljednje vrijeme prisutne u javnosti, ponovo ispitaju svi relevantni faktori, da se vidi koliko je živih ljudi, a koji se nalaze na spisku stradalih u Srebrenici, te ko je vršio pritisak, na koje ljude i zbog čega je ovakav izvještaj prihvaćen na tadašnjoj Vladi RS.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je za „Glas Srpske“, u izdanju od 17. aprila, da je Sarajevo po demografskoj strukturi izgubilo karakter kakav je imalo prije rata, te da smatra da bi se to popravilo spajanjem Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

„Formiranjem Sarajeva sa teritorijom deset predratnih opština moglo bi se postići dobro rješenje i na taj način bi ga svi doživljavali istinski kao glavni grad, a to je u interesu svih građana i jednog i drugog Sarajeva“, naveo je Tihić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare