SNSD: Poništiti odluku o preseljenju PMF-a u Vlasenicu

0

Ukoliko Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu ne poništi odluku o preseljenju Prirodno-matematičkog fakulteta sa Pala u Vlasenicu, SNSD će pozvati Vladu Republike Srpske /RS/ i nadležno ministarstvo da to učine, najavili su predsjednici opštinskih odbora SNSD-a na nivou ovog grada.
„Predsjednik RS Milorad Dodik, sa kojim smo juče razgovarali, nije upoznat sa donošenjem ove odluke. Predsjednik podržava građane Istočnog Sarajeva i našu inicijativu i rekao je da će se, sa aspekta funkcije koju obavlja, lično uključiti u rješavanje ovog problema“, rekao je predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Istočno Novo Sarajevo Mladen Zirojević.

Zirojević je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare održanoj povodom odluke Senata o preseljenju Prirodno-matematičkog fakulteta sa Pala u Vlasenicu, istakao da građani Istočnog Sarajeva, kao i aktivisti SNSD-a, apsolutno nemaju ništa protiv da Vlasenica i bilo koja lokalna zajednica imaju visokoškolsku ustanovu, ali da je nedopustivo da to bude na štetu ovog grada.

„Svima je jasno kakav značaj ima Univerzitet, a dislokacijom pojedinih fakulteta došlo bi do njegovog uništenja, što bi označilo početak kraja Grada Istočno Sarajevo“, konstatovao je Zirojević, poručivši da SNSD Istočno Sarajevo nikada neće podržati bilo koju odluku koja bude donesena na štetu Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Istočna Ilidža Miroslav Vujičić naglasio je da je Istočno Sarajevo kičma Republike Srpske i da je poznato koliko je taj grad dao žrtava u stvaranju Srpske. „Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji egzistira skoro 20 godina, okosnica je razvoja grada i zbog toga ćemo od resornog ministarstva tražiti da preispita ovu odluku Senata“, rekao je Vujičić.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ponovio je stav ove stranke da su razvoj Univerziteta Istočno Sarajevo i jaka bolnica od esencijalnog značaja za ovaj grad. „Mi ne podržavamo vikend rektore, već tražimo ljude koji će u punom kapacitetu biti u Istočnom Sarajevu. Ne podržavamo ni prorektore koji žive u Srbiji, a ovdje dolaze i govore nam kako treba da se razvijaju fakulteti. SNSD se neće miješati u autonomnost Univerziteta, ali će imati jasnu politiku kada je u pitanju razvoj fakulteta“, naglasio je Košarac.

Izrazivši neslaganje sa odlukom o preseljenju Prirodno-matematičkog fakulteta sa Pala u Vlasenicu, poslanik u Narodnoj skupštini RS Snežana Jokić je rekla da Statut Univerziteta sadrži pojedine odredbe koje su u suprotnosti sa zakonom.

„Kao legalista, uvijek ću se boriti da bude izmijenjeno sve što nije u skladu sa zakonom. Naši zakoni su u velikoj mjeri u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i evropskom regulativom. Kao pripadnik zakonodavnog organa, poslanik i stanovnik ovog grada, neću dozvoliti da se u Statutu Univerziteta nađe nešto što će štetiti Istočnom Sarajevu“, istakla je Jokićeva.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić poručio je građanima Istočnog Sarajeva da ne budu uznemireni, jer se, kako je rekao, Univerzitet neće urušavati, već proširivati. Prema njegovim riječima, SNSD će, uz podršku vrha stranke i predsjednika Dodika, očuvati Univerzitet.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Siniša Dodik rekao je da su se stanovnici Istočnog Sarajeva u prethodnom periodu borili i danas bore da žive u razvijenom gradu i opravdaju sredstva koja je Vlada RS uložila u tu namjenu.

„Bez obzira na svu autonomnost Univerziteta, u koju ne ulazimo, i želju drugih lokalnih zajednica da se ubrzano razvijaju, mi ne želimo da se to desi na račun Grada Istočno Sarajevo i građana koji su riješili da ovdje ostanu i stasavaju“, naglasio je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare