Stvaraoci Republike Srpske: Uskoro muzej „Stvaranja Republike Srpske“

10

Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ u subotu 21. aprila je na Palama završila dvodnevno savjetovanje najužeg rukovodstva sa predsjednicima opštinskih odbora iz cijele Republike Srpske.

Razmatrano je više značajnih tema od interesa za srpski narod na području Republike Srpske i Federacije BiH sa posebnim akcentom na prioritete Asocijacije u sadašnjem trenutku i u bliskoj budućnosti.

Zaključeno je da će Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ u narednom periodu aktivno raditi na implementaciji pune ustavne ravnopravnosti srpskog naroda u FBiH.

S tim ciljem angažovan je advokatski tim koji treba da pripremi više apelacija Ustavnom sudu FBiH u vezi sa kršenjem odredaba Ustava koja se tiču kolektivnih prava Srba u tom entitetu.

Tražiće se puna primjena Ustava kada je riječ o popunjavanju Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ravnopravna primjena ćiriličnog pisma na svim nivoima, vraćanje naziva najznačajnijih ulica, parkova i objekata koji su nosili srpska imena prije rata, posebno u Sarajevu kao administrativnom centru BiH.

Zaključeno je da će na Palama u prostorijama zgrade „Malog doma“, koja će uskoro preći u vlasništvo Asocijacije, otvoriti muzej „Stvaranja Republike Srpske“.

Asocijacija je usvojila smjernice daljih aktivnosti, posebno kada je riječ o izradi registra svih aktivnih učesnika u stvaranju Republike Srpske, njenih utemeljivača ili stvaralaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Nijedan od ovih tzv. stvaralaca Republike Srpske ni dana nije bio u rovu, i sada oni ispadoše glavni tvorci RS-e. Zar nisu pravi tvorci i autori oni koji svojom krvlju natopiše mnoga ratišta, položiše ono što je najvrednije, svoje živote. Zatim ratni vojni invalidi, borci VRS. Republika Srpska se stvarala na ratištu, na linijama i rovovima, ali nikako u skupštinskim klupama, u dubokoj pozadini. Ova asocijacija sebi daje za pravo da lažno predstvalja avangardu u stvaranju Republike Srpske. Megalomaniji, narcizmu i hvalospjevima sami sebi, nikad kraja.

Ovi iz asocijacije pokušavaju da budu neko tijelo kao što je Akademija nauka i umjetnosti, pa eto kao nešto oni pokušavaju da prave neke ustavne korake i tumačenja, umjesto da troše ono što su nakupili dok su drugi krv prolivali.

Poštovani Nevene,

Potpuno si u pravu, ali isto tako već godinama su na najvišim funkcijama Republike Srpske i njom vladaju oni koji nisu vidjeli ni rata ni rova…, nego su u tom periodu švercovali i bogatili se. Što je najgore, upravo ti borci, invalidi te porodice poginulih, glasaju za TAKVE i drže ih na vlasti. Valjda im mediji (šta li???) nameću kolektivno mišljenje i nisu u stanju da sagledaju gdje ih sve ovo vodi… Nažalost!!!

Mislim da smo skoro svi u nekoj amneziji pa ne vidimo od danas do sutra, a kamo li za sve ove godine.

Za vaš komentar puno Vam hvala, u ratu sam izgubio dva rođena brata, potresu me emocije, i velika nepravda za svu izginulu braću u otadžbinskom ratu.

U pravu si moj Nevene, gdje su ovi bili kad se stvarala RS, sada nam oni odredjuju visinu borackog dodatka i nisu u stanju da nam uplate ratni staz. Tacno je da oni imaju straznicu za fotelju, ali se pitam cime …… prave borce ? QSL ?

Slažem se stavom da je naziv udruženja „Stvaraoci RS“ uzurpatorski. Pod tim snažnim riječima okuplja se svako i tu ima nezanemariv broj ljudi koji na taj način pribavlja sebi nešto što nisu zaslužili. Međutim, protiv sam omalovažavanja Narodne skupštine RS jer je to najvažniji organ u državi. Borci trebaju za čuvanje teritorije, a skupština treba da se od te teritorije stvori država.

Ne vidim razloga zašto mi komentar nije objavljen, pa uzeh slobodu da ponovo kažem kako poštujem one koji su politički organizovali narod. Nije mi jasno samo zašto su oni društvo od posebnog društvenog interesa, kada to nisu recimo Beli Vukovi i drugi naši stvaraoci Republike Srpske?
Zato predlažem vlastima da ovim koji imaju posebne potrebe da budu stvaraoci, sve učine na volju, pa ako hoće, kad umru, da ih prepariraju i postave u muzej, naravno uz njihovu pismenu saglasnost datu kod notara, saglasnost koju će notaru platiti narod.

ma bruka neznam kako ih nije stid oni su to svoje zalagane debelo unovcili sram ih bilo

Neverovatna neupućenost na prvom mestu, a zatim ima i bezobrazluka i neprijateljstva prema republici Srpskoj. Ako ste bili za Republiku Srpsku i Borili se za nju , kako to da izražavate mržnju prema onima koji su tih 6 godina bili ne vrhu tih stvaranja. KO STE VI U STVARI Neven, posjetilac, borac. Vi mi ličite na ZELENE BERETKE. Nema razloga da se krijete.

Ko ovdje priča o neprijateljstvu prema Republici Srpskoj, nego samo ti. Zar mogu biti neprijatelji oni koji položiše najvrjednije ono što su imali-svoje živote. Ratni vojni invalidi, borci VRS_e ?? Ti si pobrko lončiće, ili si sin nekod od ovih tzv“stvaraoca “ pojma nemaš. Ja sam svoje učešće u otadžbinskom ratu dokazao, a imoja dva rođena brata položiše živote-da bi ti i slični tebi mogli sada na Palama kuckati gluposti na tastaturi. Što se tiče mene, može to biti i muzej voštanih figura- metuzalema koje ti stavljaš na „prvo“ mjesto u stvaranju Republike Srpske. Za tebe niko ne odgovara i ne piše istinu, osim tebe, ohladi malo i pamet u glavu-dođi sebi i pazi šta trabunjaš .