Što prije krenuti sa projektima stambenog zbrinjavanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – U opštini Istočna Ilidža potrebno je što prije krenuti u realizaciju projekata stambenog zbrinjavanja, te izgradnje komunalne i društvene infrastrukture u izbjegličkim i povratničkim naseljima, izjavila je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović. “Resorno ministarstvo će se potruditi da prikupi informacije, prvenstveno od entitetskih ministarstava, da obiđu ove kategorije stanovništva na terenu kako bi se utvrdilo činjenično stanje i prioritetno rasporedila sredstva za najugoženije”, istakla je Mitrovićeva nakon razgovora sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Predragom Kovačem.


Ona je podsjetila da Predsjedništvo BiH nedavno dalo “zeleno svjetlo” za formiranje komisije za izbjeglice i raseljena lica u BiH, pa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH konačno može da krene u realizaciju projekata.

Kovač je rekao da su opština i Ministarstvo u prethodnom periodu uspješno realizovali više projekata, među kojima je projekat ZP – 10 koji se odnosio na izgradnju komunalne infrastrukture u izbjegličkim i povratničkim naseljima u Donjim Mladicama i Gornjem Kotorcu.

On je naveo da je opština Istočna Ilidža pomoć ministarstava dobila i prilikom gradnje objekata za smještaj određenih kategorija u naseljima Pavlovac, Donje Mladice i Gornji Kotorac, gdje se završavaju objekti komunalne infrastrukture, te izrazio nadu da će i kroz nove projekte ova opština dobiti sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture.

Kovač je istakao da naselje Soko, u kom žive isključivo izbjegla i raseljena lica, nije do kraja dovršeno, pa će za izgradnju društvene infrastrukture biti kandidovano kroz projekte koji bi trebalo da se finansiraju iz kredita koje će podići BiH, da bi riješila probleme ovih kategorija stanovništva.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je prethodnih godina u opštinu Istočna Ilidža uložila po 150.000 KM za stambeno zbrinjavanje i za pomoć povratničkom stanovništvu, te oko milion KM za izgradnju komunalne infrastrukture.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments