Stipendije za 55 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković potpisao je danas ugovore sa 30 studenata prvog ciklusa studija i 25 studenata drugog i trećeg ciklusa studija za dodjelu stipendija za školsku 2019/2020. godinu, čija je ukupna vrijednost 75.000 KM.

Vuković je nakon potpisivanja ugovora novinarima rekao da je od 30 stipendija za studente prvog ciklusa studija 26 dodjeljeno po prosjeku, a četiri za učenike generacije iz četiri srednjoškolska centra sa područja grada Istočnog Sarajevo.

On je pojasnio da jednokratne stipendije za studente prvog ciklusa iznose 1.000, dok za drugi i treći ciklus 400 i 500 KM.

„Studenti prvog ciklusa koji su dobili stipendije morali su da imaju prosjek ocjena viši od osam, što je kuriozitet kada su upitanju pravilnici kojima lokalne zajednice dodjeljuju stipendije. Mi imamo ambiciju da stipendije dajemo onim studentima koji to zaslužuju i tako smo i postupili“, ukazao je Vuković.

Vuković je naveo da je 25 stipendije dodijeljeno i studentima drugog i trećeg ciklusa studija koji se bave naučno-istraživačkim radom.

„Gradska uprava, Univerzitet u Istočnom Sarajevu doživljava kao najvažniju instituciju koja obezbjeđuje ostanak mladih ljudi na ovom prostoru i ovo je samo jedna od stvari koju mi radimo kako bismo pomogli studentima, ali i osam fakulteta koji se nalaze na području našeg grada“, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, pravilnikom o stipendiranju određeno je da se na konkurs mogu prijaviti samo studenti koji studiraju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, što predstavlja stimulaciju za sve one koji žive na području grada da upišu jedan od osam javnih fakulteta.

Vuković je rekao da se izuzetak prilikom dodjele stipendija pravi sa studentima koji su na studijskim programima kojih nema u Istočnom Sasrajevu.

Student drugog ciklusa studija i asistent ne Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Kukrić rekao je da mu je drago što grad Istočno Sarajevo nastavlja tradiciju stipendiranja studenata.

Kukrić je naglasio da je Grad već godinama podrška, ne samo studentima, već i fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te izrazio nadu da će ovakvi vidovi saradnje i podrške biti nastavljeni i u budućnosti.

Apsolvent na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu Marijana Šehovac zahvalila je na podršci, jer je, kako je navela, ovaj vid pomoći veoma značajan za studente, ali i dodatna motivacija da svoje obaveze završavaju u roku i sa što boljim prosjekom.

U budžetu grada za ovu godinu planirana su sredstva za dodjelu 65 stipendija za školsku 2019/2020. godinu studentima treće i viših godina prvog ciklusa studija, kao i studentima drugog i trećeg ciklusa studija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare