Male hidroelektrane donirale bolnici opremu vrijednu 90.000 KM

0

FOČA – Univerzitetska bolnica Foča dobila je šest aparata za praćenje vitalnih funkcija i laminarnu komoru za pripremu onkoloških lijekova, ukupne vrijednosti 90.000 KM, a vrijednu opremu obezbijedile su četiri male hidroelektrane sa fočanskog područja kako bi pomogle zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi u borbi protiv virusa korona.

Uz pomoć savremenih aparata ljekari fočanske bolnice moći će, bez napora, da prate i izvještavaju o vitalnim funkcijama teških pacijenata tokom liječenja, kao i oboljelih od kovida 19. Monitoring oprema ima veliku ulogu na odjeljenjima intenzivne njege i onkologije.

„Opremu ćemo koristiti trenutno u kovid jedinici intenzivnog liječenja gdje su kritično oboljeli pacijenti koji zahtijevaju monitoring kardiovaskularnog sistema, funkcije jetre, bubrega i drugih organa koji su oštećeni u takvim situacijama. Zato moramo pratiti stanje tih pacijenata, a bez monitoringa mi smo `slijepi`“, rekla je načelnik Odjeljenja za anesteziju i reanimaciju Univerzitetske bolnice Foča Vanja Starović.

Ona je istakla da je nabavka laminarne komore izuzetno važna u liječenju onkoloških pacijenta.

Načelnik Onkološkog odjeljenja fočanske bolnice Jelena Vladičić Mašić kaže da onkološki pacijenti zahtijevaju intenzivno liječenje jer je za njih vrijeme veoma važan faktor.

„Da bismo mogli da ih adekvatno liječimo neophodno je da se prati stanje i da svi lijekovi budu pripremljeni na vrijeme uz pomoć laminarne komore“, pojasnila je ona.

Vlasnici četiri male hidrocentrale sa područja Foče, među kojima su: „ERS“, „Elektros“, „Siming trejd“ i „Hidroinvest“, našli su se među prvim donatorima koji su u vrijeme epidemije virusa korona pritekli u pomoć Univerzitetskoj bolnici, u kojoj se liječe pacijenti iz regije Gornje Podrinje i iz cijele Hercegovine.

„Kolege su došle na ideju da u vrijeme pandemije pomognemo bolnici u Foči, stubu borbe sa virusom korona. Svi smo se udružili i donirali onoliko koliko smo mogli“, rekao je direktor Hidroelektrane „ERS“ Miroslav Divčić.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić uručio je donatorima zahvalnice za opremu koja će i nakon borbe sa virusom korona pomagati ljekarima da pravovremeno reaguju i spasavaju živote najugroženijih pacijenata.

„Ovom izuzetno vrijednom opremom kvalitet liječenja naših pacijenata podići ćemo na viši nivo“, istakao je Marić.

Bolnici u Foči nedavno je za rekonstrukciju i pripremu prostora kovid odjeljenja Kompenzacioni fond Republike Srpske odobrio više od pola miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare