Potpisan ugovor o prvoj fazi izgradnje toplovoda

16

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i predstavnik konzorcijuma izvođača radova – paljanskog „Grijanjeinvesta“ i banjalučke „Termotehnike“ LJubiša Tanić potpisali su danas ugovor o izgradnji prve faze toplovoda na Palama za potrebe izmještanja postojeće toplane, ukupne vrijednosti oko 800.000 KM.

Rok za izvođenje radova je 90 dana od uvođenja u posao.

Jugović je izjavio novinarima da na ovaj način napokon započinje rješavanje višedecenijskog problema sistema daljinskog grijanja na Palama, koji je najvećim dijelom izgrađen krajem osamdesetih godina prošlog vijeka.

„Izgradnjom prve faze toplovoda kreće se u realizaciju ozbiljnog kapitalnog, višemilionskog projekta koji će u narednom periodu biti i oživotvoren“, istakao je Jugović i dodao da je plan da u fazama uslijedi završetak kompletnog toplovoda, izgradnja nove toplane i u završnoj fazi zamjena postojećeg toplovoda u centru grada, te konačno priključenje novih objekata na sistem daljinskog grijanja.

On objašnjava da novi toplovod treba da poveže buduću i postojeću toplanu kako bi stara mogla definitivno biti izmještena.

Jugović navodi da opština ima zemljište na lokalitetu Luke, prekoputa Osnovne škole „Srbija“, uz korito rijeke Miljacke, gdje će biće smještena nova toplana.

„Izrađen je projekat za kotlovnicu, imamo izvođača koji će u narednom periodu i u toku zime izvesti projektnu dokumentaciju. Nova kotlovnica će imati najsavremenije filtere, čime će biti ispoštovane ekološke norme koje propisuju svjetski standardi“, rekao je Jugović.

Prema njegovim riječima, na proljeće slijedi druga faza, u toku zime završetak projektne dokumentacije za kotlovnicu, obezbjeđenje sredstava kako bi u periodu od dvije godine, koliko je potrebno za izmještanje toplane, bili izgrađeni nova toplana i toplovod.

Tanić je naglasio da je višedecenijski problem sa daljinskim grijanjem na Palama napokon počeo da se rješava, te da je preduzeće „Grijanjeinvest“ bilo prije nekoliko godina inicijator rješavanja tog problema.

On je naveo da je u prvoj fazi dužina toplovoda oko 1.200 metara i da će još toliko biti potrebno u sljedećoj fazi izgradnje toplovoda.

„Buduća toplana treba da bude savremena i da ima kapacitet od 15 do 20 megavata. Slijedi nam analiza projektne dokumentacije, a toplovod će moći da preuzme svu količinu toplote, pa je važno da u trećoj fazi realizacije svim stanovnicima Pala bude omogućen priključak na daljinski sistem grijanja“, poručio je Tanović.

Prema njegovim riječima, toplana će kao gorivo moći da koristi biomasu, ali i gas.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Pale Marko Gajović i predsjednik Skupštine Siniša Lasica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
16 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Hahaha, sjetio se Načelnik jednog od obećanja prije 4 godine, pa veli da ga još jednom potvrdi za naredne izbore!
On stvarno misli da smo svi mi bekani, ili možda i jesmo? Vidjećemo to 15. novembra!

“ima zemljište na lokalitetu Luke, prekoputa Osnovne škole “Srbija”, uz korito rijeke Miljacke, gdje će biće smještena nova toplana“, pa šta bi sa pričom da će biti u krugu Famosa? ima li igdje obrazloženje projekta Toplane, jeste napravili neko istraživanje koja bi domaćinstva htjela da se priključe na tu Toplanu, a koja će se praviti vjerovatno sljedećih 10 godina i za koje ćete zadužiti opštinu koji milion? Je li mora nazor ovaj projekat pred izbore, kao i što su prethodnici gurali, pa imamo dvoranu koja zjapi prazna, selite DIF već 10 godina isto

Ne znam koliko je pametno da pored skole bude toplana? Takodjer, cijelo to podrucje ce u buducnosti biti novi centar Pala, i tu ce se mozda graditi hoteli i mi za 5 ili 10 godina treba opet da izmjestamo toplanu?

Biće „Prodajem toplanu, nije punu prešla“

Upravo, tako brzo se siri Pale, a oni izmjestaju toplanu gdje ce lokacija toplane za nekoliko godina opet biti problem.

Sramotno sta rade sa gradom.

Bilo bi dobro da vlasti imaju urbane planove razvoja grada za slijedecih 20 godina. To na zapadu svaka opstina ima. U tim planovima osim urbanizma se planiraju i razvoji sluzbi koje su potrebne stanonicima kao zdravstvene sluzbe, socijalne sluzbe, obrazovanje, komunikacije, trgovine, vodosnabdeveanje, itd. Zao mi je sto nema kod nas u RS javne rasprave kada se rade ovakvi planovi. Bilo bi odbro da vlast da priliku naroda da ima uvid u planiranje ali i da na neki nacin ucestvuje u samom planiranju razvoja grada u kome zivi. Svijesti, razvoj komunikacija, obrazovanje stanovnistva i kvalitet naroda je na nivou koji bi mogao da se skoristi i doprinese razvoju nasih Pala a i RS. Vox populi, vox dei kako rekose stari latini (Glas naroda je glas Boga). Pitao bih nase politicare: Zasto se bojite da planiranje i donosenje odluka podijelite sa narodom? Danas sa modernom informacionom tehnologijom, znanjem i svijescu naroda to lako ostvarljivo. Jedna nasa guslarska pjesma kaze „Mi smo Srbi jedna familija“. A ako budemo jedna familija odnosno vise jedinstveni u planiranju i donosenju odluka o razvoju grada bit ce nam svima bolje, zajedno smo pametniji i mnogo jaci. Izgleda da je narodni guslar pametniji od politicara u RS.

Oprostite na pravopisnim greskama, pisem u zurbi (nije da se vadim, vise je ovo izvinjenje za muku desifrovanja kroz koju citalac prolazi da bi otkrio sta je pisac htio da kaze). Vjerujem u inteligenciju mog naroda tako da ce da razumije ono sto sam imao namjeru reci.

Svaka ti čast. Svaka riječ ti je k’a Njegoševa! Sve si rekao kako treba, samo nema ko od vlastodržaca to da čuje i razumije, NAŽALOST!!!

Ama ljudi, ne sekirajte!!! Toplana će se svaki put graditi od izbora do izbora, kao i sve ostalo što se gradi, a obećano je za izbore. Isto tako će se potpisivati ugovori za nivu zgradu opštine, CJB, razne infrastrukturne projekte…milina božija!

Оооо заједљивости велике, виде.
А што не направисте градску пијацу толике године када сте тако способни??

Lose odluke loseg rukovodstva. Pa sto tamo toplanu kad ce tamo da se sire Pale?

15-20MW? To bez gasa ili nekog tecnog goriva tesko da ce moci. Evo malo jednostavne matematike za pelet (a jos gore bi bilo za neko manje kaloricno gorivo iz biomase). Ako bi toplana radila snagom od 15MW, sto je 15000kW, proizvodila bi 15000 kWh toplote na sat. Posto je pelet iskoristiv jedno 4kWh po kg, za to bi im trebalo 15000/4 = blizu 4 tone peleta na sat, sto je skoro 100 tona na dan. Snaga od 15MW nece trebati stalno i po vazdugi dan, ali zavisno od vanjske temperature i uz pretpostavku da ce broj prikljucenih korisnika u jednom momentu zaista zahtjevati snagu od 15MW, potrosnja bi se kretala od 20 do 100 tona peleta na dan. A posto je paljanska klima brutalna i moras se grijati bar 9 mjeseci godisnje, njima bi trebalo jedno 15000-20000 TONA peleta na godinu. A ako misle da loze pilotu, afal, okorke, granje i slicno, to bi se vjerovatno mjerilo stotinama hiljada tona ili kubika. Sto se lokacije tice, desna obala Miljacke uz cijeli centar i dalje do petlje manje vise jos nicemu ne sluzi, osim sportske dvorane i stadiona. Eno ima bar jedno 30 duluma vukohebine zaraslo u siblje i travuljinu 200-300m… Čitaj dalje »

Не бих да паметујем, али топлана већ сад ради на пилоту и сјечку. Не треба измишљати топлу воду, само треба измјестити овај погон на другу локацију.

Ma i ja sam pametovao onako iz zahebancije. Ako su brojevi koje pominju tacni, radi se o toplani koja je neuporedivo vece snage od postojece, mozda i 10 puta veca. Mozda je plan da se cijele Pale tako griju.

A da bi radili snagom od 15MW lozeci pilotu i afal, njima bi trebalo jedno 20 kubika na sat. Znaci svakih pola sata bi odnekud trebao da dodje ili kamion pilote ili kamion afala…

Mogu se kladiti da ako se, ili kada se, postojeća Toplana ugasi, niko se nikada u Palama više neće ugrijati centralnim grijanjem! Što je najgore, izmještanjem postojeće toplane, Pale će ponovo postati balvan grad, jer se novom nećemo ugrijati, kao što se nije usrećila ni BL.

Kakvo loženje, plin je budućnost, pogotovo što moramo brinuti o ekologiji zbog turizma.