Stihovi na Kalemegdanu u slavu ravnoapostolnih Ćirila i Metodija

0

BEOGRAD – Pjesnici iz Srbije, Republike Srpske i drugih slovenskih zemalja okupili su se danas ispred Crkve Svete Petke na beogradskom Kalemegdanu, gdje su na duhovnoj tribini kazivali svoje stihove u slavu ravnoapostolnih Ćirila i Metodija.

Književnik Vidak M. Maslovarić istakao je da je na ovom pjesničkom skupu svako imao priliku da na svom slovenskom jeziku kaže ono najdragocjenije u svom stvaralaštvu i prenese u Beograd dio prostora sa kojeg dolazi.

Skup je blagoslovio protojerej LJubivoje Stojanović, koji je poručio pjesnicima da vjeruju u snagu svojih riječi jer riječ oživotvorava iako je, kako je napomenuo, u današnjem svijetu mnogo laži i lažnih vijesti.

„Nek vam Bog da snage da govorite prave reči, da znate kojim jezikom govorite, da znate i poštujete druge koji imaju svoj jezik, svoju kulturu i veru i onda će biti mir u svetu. Neka vam Bog da svako dobro“, rekao je otac LJubivoje.

Stihove su kazivali pjesnici iz Bugarske Zahari Ivanov, Crne Gore Vladimir R. Maslovarić, pjesnikinje iz Republike Srpske Jovanka Stojčinović Nikolić i Tanja Spasojević, iz Slovenije Teodor Lorenčič i Zdenka Valent Belić, Danka Dodić iz Pariza i Iskra Peneva iz Sjeverne Makedonije, kao i članovi Udruženja književnika Srbije.

Duhovna tribina održana je u okviru međunarodne manifestacije Udruženja književnika Srbije „Dani Ćirila i Metodija“, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Ova manifestacija, 12. po redu, završava se sutra prije podne.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare