Obrazovanje – Jedan od prioriteta u razvoju Srpske

0
ISTOČNO SARAJEVO – Lomljenjem slavskog kolača u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je počelo obilježavanje Krsne slave – Svetog Ćirila i Metodija i 20. godišnjice od osnivanja ove visokoškolske ustanove.
Rektor Univerziteta Mitar Novaković rekao je da je obrazovanje jedan od prioriteta u razvoju Republike Srpske, što traži veću odgovornost i više odgovornog rada.

„U obrazovanje se ulažu velika sredstava, zahvaljujući pažnji i politici koja se vodi u Republici Srpskoj. Od one davne 1992. godine prošlo je već 20 godina. Danas smo na jednoj prekretnici, u vremenu dinamičnih promjena, kada mnoge stvari izgledaju znatno drugačije nego tada“, naglasio je Novaković.

On je naglasio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas velika institucija u kojoj radi više od 950 nastavnika i asistenata te još 350 zaposlenih u vannastavi, što govori da je to jedan veliki kolektiv.

„Na Univerzitetu se trenutno školuje 15.500 redovnih studenata u prvom ciklusu studija i oko 1.500 studenata na master i postdiplomskim studijama što čini akademsku zajednicu našeg Univerziteta“, istakao je Novaković.

On je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu i dalje intenzivno radi na stvaranju boljih uslova za obavljanje nastavnog procesa i uslova za studentski standard.

„U ovom momentu u toku je realizacija dvije-tri investicije. U postupku je tender za opremanje Ekonomskog fakulteta i nadamo se da će on do početka nove školske godine biti u potpunosti opremljen, a počela je i izgradnja studentskog doma u Foči. Ovih dana bi trebalo da počne da stiže i oprema za sve fakultete, koja se najvećim dijelom odnosi na odvijanje nastavnog procesa, ali i za istraživački dio, u vrijednosti od sedam miliona evra“, naglasio je Novaković.

Svečanosti lomljenja slavskog kolača prisustvovali su i ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović, rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić, dekani, profesori, načelnici opština sa područja grada Istočno Sarajevo, te brojne zvanice.

Obilježavanje Krsne slave i Dana Univerziteta biće nastavljeno svečanom akademijom, koja će biti održana u velikom amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta u 14.00 časova, kada bi trebalo da budu uručene povelje Univerziteta kao najviše priznanje za posebne zasluge za razvoj ove visokoškolske ustanove predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministru prosvjete i kulture Antonu Kasipoviću i prvom rektoru Univerziteta Vojislavu Maksimoviću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare