Stari dugovi guše primarno zdravstvo

0

HAN PIJESAK – Zaposleni u Domu zdravlja Han Pijesak nastavljaju štrajk do ispunjenja bar minimuma njihovih zahtjeva, a, prije svega, isplate pet zarađenih plata za 26 radnika, rekli su Srni u Sindikalnoj organizaciji ove zdravstvene ustanove.

Predsjednik sindikata u ovoj ustanovi Milena Mandić kaže da platu nisu primili od marta i da im doprinosi nisu uplaćeni pet godina.

Ona ističe da se zaposleni u ovoj ustanovi godinama bore protiv istih problema, pa su u više navrata stupali u štrajk 2016. i 2015. godine, ali da su blokadu računa od Poreske uprave Republike Srpske u ovom mjesecu primili sa najvećim ogorčenjem.

„Ovaj put ostajemo do kraja, mada je nezahvalno obustaviti rad u zdravstvu u maloj sredini, pa i uprkos tome što smo svoje aktivnosti sveli na minimum, ne dozvoljavamo sebi da ne primimo bolesnu djecu, trudnicu, porodilju ili hroničnog bolesnika“, kaže Mandićeva.

U Domu zdravlja „Dr Milenko Narančić“ na Han Pijesku očekuju da ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjeti ovu ustanovu i pomogne u rješavanju problema koji su se taložili u proteklih desetak godina i koji su kulminirali u trenutku kada je egzistencija zaposlenih dovedena u pitanje.

Direktor Doma zdravlja Radojka Golijan preuzela je dužnost u maju i, prema ocjeni većine odbornika u Skupštini opštine, načinila niz dobrih koraka u otklanjanju slabosti.

„Dolaskom na ovu funkciju zatekla sam ukupan dug od 1.470.000 KM. Dug prema dobavljačima bio je 53.270 KM, a od toga samo za električnu energiju dugovalo se 24.748 KM. Ostali dugovi iznosili su oko 11.000 KM“, kaže Golijan.

Novi menadžmet je uspio, uz veliku pomoć lokalne uprave Han Pijesak od 64.000 KM, da isplati bruto plate za decembar 2016. godine, a potom januar, februar i mart i nizom mjera da smanji troškove poslovanja.

Upravo kada su počeli rješavati problem po problem, kaže direktor Doma zdravlja, i kada su od od resornog ministarstva Srpske trebali da dobiju aprilsku tranšu za doprinose kao vid pomoći, na račun ove ustanove stiglo je novo opterećenje.

„Naš žiro račun dodatno je opterećen zajmom od 360.000 KM od Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske preuzetim 2008. godine, o kojem nisam obaviještena prilikom preuzimanja dužnosti. Riječ je zajmu koji je potrošen, uglavnom, na visoke plate u tom periodu“, rekla je Golijan.

Prema njenim riječima, navedeni zajam je došao na naplatu i sa računa Doma zdravlja je, na ime nekoliko rata, skinuto oko 24.225 KM, a Poreska uprava Republike Srpske je sa računa Doma preuzela 11.626 KM i time je račun ove ustanove blokiran od 19. septembra.

U lokalnoj upravi na Han Pijesku u potpunosti podržavaju radnike koji skoro pola godine nisu primili platu i nastojanje menadžmenta da prevaziđe teško stanje zatečeno u Domu zdravlja, a načelnik opštine Vlado Ostojić obećao je da će pomoći zaposlene u ovoj ustanovi na sve načine koji su u zakonskim okvirima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare