Stara kuća „Paja Đukovića“ vraća prvobitni sjaj

0

ČAJNIČE – Stara kuća „Paja Đukovića“ u Čajniču, izgrađena u prvoj polovini 19. vijeka, spada u kulturno-istorijsko nasljeđe opštine, a namjera je da se u njoj čuvaju predmeti čije porijeklo potiče iz vremena austrougarske i turske vladavine.

Vrijedne rukopisne knjige, stari satovi, đačke knjižice iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Albanska spomenica, tkani ručni radovi svjedoci su bogatog duhovnog i kulturno-istorijskog nasljeđa srpskog naroda sa ovog prostora i oni će biti izloženi u ovoj staroj kući, budućem muzeju.

„Stara kuća evidentirana je od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa“, kaže Đukovićev praunuk Milan Kosovski koji nastoji da očuva ovo blago i stvari neprocjenjive vrijednosti.

Prema njegovim riječima, stara kuća „Paja Đukovića“ jedna je od najstarijih znamenja čak i 200 godina unazad u gradu i u istočnom dijelu Republike Srpske i BiH.

Obnova kuće počela je 2016. godine s namjerom da u budućnosti bude muzej. Obnova je morala uslijediti, jer je došlo do obrušavanja objekta.

„Prijetila je opasnost od uništavanja stare tvorevine, neprocjenjive vrijednosti, tako da su zahvaljujući pomoći Razvojnog programa UN /UNDP/ i opštine Čajniče osigurani temelji i urađen prvobitni krov“, priča Kosovski.

On je dodao da je na starim autentičnim kamenim temeljima ponovo izgrađeno zdanje koje je zadržalo prvobitni izgled.

„Posebno se ističe krovna pokrivka od drveta, zvana šindra, što je danas prava rijetkost i što je čini posebnom i izuzetnom“, kaže Kosovski.

Kosovski je napomenuo da objekat čini interesantnim i kamena prostorija zvana magaza, kao i autentična vrata, ručno napravljena od željeza kako je to bilo u stara vremena.

Prema njegovim riječima, za potpunu obnovu ovog nacionalnog blaga bilo je potrebno i materijalnih i novčanih sredstava, koje je većinom sam obezbijedio.

Kosovski je napomenuo da su na objektu potrebni dodatni radovi da bi kuća vratila stari sjaj.

Namjera je da kuća bude poluotvorenog tipa, koja će predstavljati mjesto edukacije i druženja naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare