Srpska traga za još 1.654 nestala lica

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Isidora Graorac izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je ova organizacija ogorčena zbog poražavajućih rezultata u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH zbog čega će u narednom periodu biti pokrenute mnogo intenzivnije aktivnosti.

Prema njenim riječima, prioritet jeste ponovno pokretanje procesa traženja nestalih lica, odnosno kako riješiti problem 1.654 lica koja se još nalaze na spisku nestalih lica u Republici Srpskoj.

„Drugo jeste zapošljavanje djece naših članova, i tu mi kao organizacija moramo dati maksimum. Mi danas na Zavodu za zapošljavanja imamo više od 2.500 djece koja zaslužuju mnogo bolji društveni status u kategoriji stanovništva kome pripadaju, pogotovo jer je riječ o mladim i obrazovanim ljudima“, navela je Graorac.

Prema njenim riječima, srpski narod najviše boli to što Sud BiH selektivno procesuira osumnjičene za ratne zločine, tako da su srpske žrtve zanemarene, a drakonske kazne izrečene su najvećim dijelom Srbima.

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila najavili su da će na human način, zajedno sa predstavnicima vlasti, još intenzivnije nastaviti sa traženjem nestalih Srba.

Oni su ponovili nezadovoljstvo radom Suda BiH, Tužilaštva i Instituta za nestala lica u BiH.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije Branimir Kojić rekao je da se na području Srebrenice traga za još 49 lica srpske nacionalnosti, a da je prošle godine identifikovano samo jedno tijelo.

On je posebno ogorčen na rad Instituta za nestala lica, kao i na rukovodstvo memorijalnog centra u Potočarima, na čelu sa kontroverznim Emirom Suljagićem, koji je dozvolio da na tom području postoje i nišani sa imenima ljudi koji su živi i uživaju penziju i koje on lično poznaje.

Kojić je današnju memorijalnu ceremoniju sjećanja na žrtve u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 2. i 3. maja 1992. godine, doživio kao „odjekivanje muka tišine“.

„Mi više nemamo riječi da iskažemo naše nezadovoljstvo zbog nerada Suda BiH, i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama moraju da isprave ovu nepravdu“, poručio je Kojić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare