Средњошколци снимили филм о масовном партизанском злочину у миљевини

2
ФОЧА, 5. ЈУНА /СРНА/ - Краљеви војници из Србије, мучки и на превару убијени од партизана у мају 1945. године и бачени у јаме код Миљевине, заслужују право на сјећање и истину, поручили су ученици и професори фочанског Средњошколског центра у свом документарном филму "Понор - право на сјећање".

ФОЧА – Краљеви војници из Србије, мучки и на превару убијени од партизана у мају 1945. године и бачени у јаме код Миљевине, заслужују право на сјећање и истину, поручили су ученици и професори фочанског Средњошколског центра у свом документарном филму „Понор – право на сјећање“.

Документарни филм, назван по једној од јама у коју су партизани бацали заробљене војнике, ђаци су снимали годину дана, а након недавне премијере у просторијама школе, захваљајући Музеју „Стара Херцеговина“, свој истраживачки рад представили су и суграђанима.

Средњошколци поручују да овим филмом желе да дају допринос култури сјећања, поготово што је ријеч о догађају о којем се деценијама ћутало и о којем се и данас мало зна и говори.

Они у филму истичу да су партизани у мају 1945. године у Миљевини код Фоче починили вишеструки злочин, убивши без суђења, и то након званичног завршетка рата, више хиљада на превару заробљених краљевих војника, међу којима је било и малољетника, а злочин се наставио вишедеценијским ћутањем.

Користећи историјске изворе и медијске извјештаје у којима се преносе свједочења мјештана Миљевине, ђаци у филму наводе да су партизани заробљене војнике повезане жицом у колонама доводили до јаме Понор, једног би убили и он би остале повлачио за собом, након чега се из јаме данима чуло запомагање.

Сценарио и режију филма потписују професори српског језика Бранка Грујичић и историје Рајка Голијанин.

ФОЧА, 5. ЈУНА /СРНА/ – Краљеви војници из Србије, мучки и на превару убијени од партизана у мају 1945. године и бачени у јаме код Миљевине, заслужују право на сјећање и истину, поручили су ученици и професори фочанског Средњошколског центра у свом документарном филму „Понор – право на сјећање“.

Грујичићева каже да је тема била велики изазов и да је филм рађен у етапама, те да су ученици дали максимум.

„Филм је дио пројекта културе сјећања у школама у Српској који је прије неколико година уврштен у два национална предмета- српски језик и историју. Мислим да ће допрнијети развијању свијести код омладине, поготово што говори о причи која се догодила на нашем терену и што су страдали млади људи, који су имали година као и они сада када иду у средњу школу“, рекла је Грујичићева.

Ученици наводе да се о овом ужасном злочину морало ћутати јер су припадници Озне, а касније Удбе, хапсили и ликвидирали свакога ко би јавно причао о томе.

„На тај начин се градио колективни заборав, али је неко, ипак, памтио и причао, а ми смо то истражили“, поручују средњошколци.

У получасовном филму, ученици цитирају наводе из књиге „Босанска голгота“ српских иторичара Бојана Димитријевића и Немање Девића, те дијелове из романа „Чекамо васкрсење мртвих“ писца Бранка Станковића.

Осим ове двије књиге, користили су и друге изворе, као и материјал Радио-телевизије Републике Српске.

За снимање и монтирање били су задужени ученици Павле Шкипина и Павле Ивановић.

Шкипина каже да прије рада на филму нису ни знали за злочин у Миљевини.

„Снимали смо у школи и у Миљевини код споменика. На убијене у Миљевини треба гледати као на светомученике, ту их је на хиљаде убијено, не само војника, већ и младих људи и цивила“, наводи Шкипина.

Ивановић је рекао да им је стало да што више људи зна шта се догодило у Миљевини у мају 1945. године.

„Да људи из Србије не мисле да су овај злочин починили Фочаци, већ као што то у филму и наводимо, припадници партизанских јединица из других крајева“, појаснио је Ивановић.

Ученица Нина Филиповић, која у филму рецитује пјесму „Српска суза“, нагласила је да овим стиховима поручују да им је жеља да душе страдалих младића нађу спокој и да их будуће генерације не забораве.

„На моју велику срамоту, нисам била упућена о овом злочину и баш ми је жао. Мислим да ће ми ово и те како остати урезано у сјећању, управо због тога што смо направили документарни филм“, рекла је Нина.

Како су у књизи „Босанска голгота“, на основу доступне архивске грађе и сјећања непосредних учесника, утврдили историчари Бојан Димитријевић и Немања Девић, масовне ликвидације код Миљевине извршиле су средњобосанске, херцеговачке и санџачке партизанске снаге које су углавном биле попуњене Србима, а тек у мањем броју осталим народима, тако да злочин није имао национални, већ идеолошки предзнак.

Они напомињу да се погрешно сматра да је у злочинима у Миљевини учествовала 16. муслиманска бригада Југословенске армије која се тада налазила на сјеверу Босне.

Тачан број страдалих војника Југословенске војске у отаџбини, што у борбама на Зеленгори, што у ликвидацијама након предаје, никада није утврђен.

У једном од партизанских извјешатаја који се цитира у овој књизи записано је: „Резултат борби од 29. априла до 18. маја: убијено- заробљено-уништено 9.235 четника, међу њима више од 300 виших и нижих официра“.

Није утврђено колико их је убијено након заробљавања, а јаме у које су бачени никада нису у потпуности истражене.

Историчари наводе да је, према процјенама, у највеће стратиште – јаму Понор, бачено између 700 и 2.200 војника.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Žalosno šta se radilo pod petokrakom i za Tita, bez krivice, bez suđenja po kratkom postupku vršile se egzekucije pripadnika JVO. Uglavnom mladi ljudi, golobradi i skoro mobilisani prije strijeljanja. Nije se o tom teškom zločinu pričalo skoro pet decenija od tog masakra, a sve da se nebi kvarilo proklamovano „brastvo i jedinstvo“ naših naroda. Nije isključeno da među dželatima nije bilo ustaša, koji su preko noći promijenili ćurak i prišili na čelo petokraku. Ti isti zločinci Srbe ubijali pod znakom „U“ a nastavili pod petokrakom.

Bilo bi još bolje kad bi se, bar delimično, uz pomoć porodica, naročito iz Srbije, poimenice napravio popis stradalnika. Knjiga sjećanja ima, samo da li se mogu koristiti vojnoistorijski arhivi. Pisali su komesari sve, naročito da štete porodicama poslije rata.