Отварање љетне сезоне 27. јуна – за грађане Српске и ФБиХ попуст 50 одсто

0
ЈАХОРИНА, 4. ЈУНА /СРНА/ - Руководство Олимпијског центра "Јахорина" и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић на конференцији за новинаре.

Љетна сезона на Јахорини почеће 27. јуна када ће сви посјетиоци моћи да уживају у бесплатним садржајима, а за грађане Републике Српске и Федерације БиХ обезбијеђен је попуст 50 одсто на све садржаје током трајања сезоне, изјавио је данас директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић.

Љевнаић је на конференцији за новинаре рекао да је Јахорина планина која нуди највећи број љетњих атракција од најдужег боба на шинама у Југоисточној Европи, адреналинског парка, зиплајна, вожње жичаром са прелијепим панорамским погледом, адреналинског парка, све осмишљено како би задовољили потребе различитих генерација.

„Отварамо наш Олимп бар и атракције на језеру, као и бројне друге активности на врху планине. Јахорина нуди за свакога по нешта, а ове године отворићемо нову атракцију смјештену на платоу Пољице – трамполину прилагођену и атрактивну за д‌јецу и одрасле. Ту су и терени за кошарку, фудбал, организоваћемо велики број кампова“, истакао је Љевнаић и додао да ће имати најпосјећенију сезону.

Према његовим ријечима, ове године славе 10. јубиларно издање „Јахорина ултра трејла“ на којем се до сада пријавило 5.000 учесника из свих дијелова свијета, а главна награда је аутомобил за мушку и женску конкуренцију.

„Трка од 100 миља кренуће са Зеленгоре и ићи кроз најљепше пред‌јеле Републике Српске до Јахорине. Прије трејла организоваћемо и камп за такмичаре који желе нешта да науче и упознају најбољег тркача на свијету. Зато је наш циљ да привучемо туристе из региона и шире, нудећи им не само смештај и разноврсну гастрономску понуду, већ и бројне догађаје и активности који ће испунити сва њихова очекивања“, рекао је Љевнаић.

Он је нагласио да ће становници свих шест општина у саставу града Источно Сарајево у периоду од 13. и 14. јула, 10. и 11. августа, те 7. и 8. септембра, имати могућност кориштења свих љетних атракција бесплатно.

Љевнаић је навео да прилике и услови за бављење туризмом у данашњем времену нису идеалне, али да Јахорина успјешно одолијева свим изазовима, а да би тако и остало неопходан је развој одрживог туризма те сарадња са свим локалним и репуличким институцијама.

„Јахорина је главна туристичка и економска карика ове регије“, поручио је Љевнаић.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек истакао је да је током љетне сезоне омогућен попуст на садржаје за посјетиоце планине, чиме се одричу 5О одсто добити, те да желе привући што већи број туриста на Јахорину која има најбоље љетне садржаје, али нема адекватну посјећеност.

Елек је навео да се Олимпијски центар одрекао профита и да то треба да ураде и остали, те да се смањи цијена смјештаја и угоститељских услуга.

„Не може бити јефтина карта и тражити од јавног предузећа да оствари профит. Иако смо имали двије зелене зиме и пословали у екстремно тешким условима, исказали смо добит 34О.ООО КМ. Оно што је најважније у ревизорском извјештају, увећали смо имовину Олимпијског центра `Јахорина` за 26 милиона КМ“, рекао је Елек.

Он је навео да се мора улагати и у путну инфраструктуру на планини, те апеловао на Јавно предузеће „Путеви Републике Српске“ да приведу крају послове на Јахорини, јер се улази у љетну сезону, а нико не воли да види рупе на путевима и макадам.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је руководству Олимпијског центра на позиву и сарадњи коју имају, истичући да се од 2О16. године чине напори како би зимска и љетна туристичка сезона изгледале што боље и привукле што већи број гостију.

„Јахорина је данас непрепознатљива у односу на период прије 10 година захваљујући Олимпијском центру и улагањима Владе Републике Српске. Развој зимске и љетне сезоне је процес у који морају бити укључени сви актери, а ми у Градској управо на томе и инсистирамо“, рекао је Ћосић.

Он је најавио да ће се до почетка зимске сезоне потрудити да заједно са Олимпијским центром „Јахорина“ идентификују мјеста на којима ће поставити урбани мобилијар како би шетачи на планини имали гд‌је да одморе и оставе отпатке.

Ћосић је навео да је у плану и изградња бициклистичке и пјешачке стазе на Јахорини коју би заједно радили са општинама Пале и Трново у вриједности од милион КМ, а коју би подржала и Влада Републике Српске, те су о томе упознали и Елека.

„Град Источно Сарајево и општине Пале и Трново би дали по 2ОО.ООО КМ, а остатак би подржала Влада Републике Српске. Када се заврши пројектна документација, Влади Српске ћемо представити план како би дошли до коначног рјешења“, рекао је Ћосић.

Ћосић је захвалио руководству Олимпијског центра „Јахорина“, што су препознали потребе туриста и за грађане Републике Српске и ФБиХ понудили попуст од 5О одсто током љета, истичући да није мала ствар и што ће грађани Источног Сарајева имати бесплатне садржаје шест дана.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare