Srednja škola „Ivo Andrić“ obilježila slavu u hramu na Megdanu

0

VIŠEGRAD – Srednjoškolski centar „Ivo Andrić“ u Višegradu obilježio je krsnu slavu Svetog Savu, a tim povodom obavljen je obred lomljenja slavskog kolača nakon liturgije u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu.

Čin lomljenja slavskog kolača obavilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, uz predstavnike škole, vjernike i rukovodstvo opštine.

Vršilac dužnosti direktora ove obrazovne ustanove Dragana Zečević rekla je da je krsna slava obilježena skromno, kakav je bio i život Svetog Save.

Ona je navela da je Sveti Sava, uprkos izobilju u kome je mogao da uživa, odlučio da živi skromnim životom i dodala da učenici o Svetom Savi uče na nastavi srpskog jezika i na nastavi vjeronauke.

Protojerej Aleksandar Topalović rekao je da je u Višegradu, kao i u svim gradovima Republike Srpske, ali i širom svijeta gdje god pravoslavni narod živi, obilježen Sveti Sava, najveći srpski prosvjetitelj i učitelj „koji nas je izveo na put kojim naša Crkva utabanom stazom ide, koju nam je on pripremio, kojim hodimo ka vječnom spasenju“.

„On je naša zvijezda vodilja ka vječnom spasenju, onaj koji se pred prestolom moli za nas, a mi idemo za njim, kao što su to mudraci prije 2.000 godina vodili i došli do vitlejemske pećine, tako i mi idemo za Svetim Savom, pratimo njegova učenja i savjete koje nam je ostavio i čemu nas je sve naučio“, poručio je Topalović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević u ime opštine i u svoje ime svima koji danas slave uputio je najiskrenije čestitke.

„Ovo je veliki praznik i Sveti Sava treba da nam bude svima putokaz, a posebno najmlađima“, naglasio je Đurević.

Učenici su pripremili prigodan program recitujući pjesme posvećene Svetom Savi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare