Sredinom godine uređenje Spomen-kosturnice u Vardištu

0

VIŠEGRAD – Srpsko sokolsko društvo „Soko“ Dobrun nastojaće da realizuje sve planirane aktivnosti tokom 2015. godine uprkos umanjenju budžeta, zaključeno je na sjednici Predsjedništva ovog društva, održanoj u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Predsjednik Sokolskog društva „Soko“ Slavko Heleta rekao je Srni da će članovi svih sekcija „Sokola“ sredinom godine realizovati veliku akciju sanacije i uređenja kosturnice i Spomen-kapele poginulim srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata, tokom 1915. godine.

„Spomen-kosturnicu u Vardištu na Vidovdan 1932. godine osveštao je mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić uz sasluženje sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske, Eparhije žičke i u prisustvu oko 5.000 vjernika koji su vanrednim vozovima došli iz Srbije i BiH“, podsjetio je Heleta.

On je dodao da su ktitori kapele bili Josif i Stana Matković iz Beograda, a posebnu sliku dali su članovi Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Višegrada kao i predstavnici Kraljeve garde.

U pripremi je novi dvobroj časopisa „Soko“ koji će i ove godine raspisati konkurs za kratku Vaskršnju priču, a do Vaskrsa je planirano i objavljivanje zbirke pjesama višegradske pjesnikinje Danijele Žuže.

Sportsku sekciju „Bambi Soko“ u prvom kvartalu ove godine očekuje takmičenje u tri lige malog fudbala, a uz vaskršnje praznike u goste im dolazi 50 dječaka i djevojčica pravoslavnog udruženja „Sveta Srbija“ iz Beograda, koju predvodi proslavljeni srpski košarkaš Dejan Tomašević.

Dramska i sekcija Kućne radinosti, kao i građevinska i humanitarna sekcija planirale su brojne aktivnosti, a najavljeno je i osnivanje „Sokolovog“ internet portala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare