Srbi planski ubijani i progonjeni

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sve je očitije, i 20 godina poslije rata u BiH, da su nad Srbima u Sarajevu počinjeni planski i sistemski organizovani ratni zločini – ubijanja, zlostavljanja, silovanja i progon, izjavio je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

„Ti zločini još su i veći ako se zna da su tijela mrtvih Srba sakrivana od porodica, a prikrivani su i uzroci i način smrti žrtava. Tim sistemskim i planskim prikrivanjem zločina omogućeno je, ne samo sklanjanje zločinaca ispred lica pravde, nego i neprekidno zastrašivanje, protjerivanje i etničko čišćenje srpskog stanovništva iz Sarajeva“, ističe Mitrović.

On navodi da zbog višegodišnje pasivnosti nadležnih kantonalnih, federalnih i organa na nivou BiH predstavnike udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz Republike Srpske više ništa ne može da iznenadi, pa čak ni činjenica da od rata federalne vlasti, kao ni Tužilaštvo BiH, nisu procesuirali ratne zločine nad sarajevskim Srbima.

„Skoro da smo se navikli na opstrukcije nadležnih vlasti u Federaciji BiH, ali i na indolentnost i nezainteresovanost određenih međunarodnih krugova, pa i stranih ambasada u BiH prema utvrđivanju istine o ratnim stradanjima sarajevskih Srba“, naveo je Mitrović.

On je podsjetio i na „fijasko“ rada „Komisije za Sarajevo“. „S tim u vezi ohrabruje me, a nadam se da će i sve druge dobronamjerne i pravdoljubive ljude obradovati najava direktora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ Gorana Zupca da će formirati radnu grupu za istraživanje stradanja svih, a Srba prioritetno, tokom rata u Sarajevu“, naglasio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, drugi apspekt ovog problema leži u uzaludnim pokušajima srpske strane da utvrdi nespojivost funkcija Amora Mašovića koji je istovremeno bio i poslanik i član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

„Srpski predstavnici u institucijama BiH, posebno tu mislim na Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH, bili su preglasavani kada se o tome odlučivalo, tako da nisu to mogli da potvrde, mada je to jasno vidljivo u Zakonu o nestalim licima BiH“, precizirao je Mitrović.

On podsjeća da je CIK BiH tu problematiku „prebacio“ na Ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji je predsjedavajući Šefik DŽaferović iz SDA BiH, i u čijoj ladici ovaj zahtjev stoji već nekoliko mjeseci.

„Suština je u Mašovićevoj poziciji. Sjetite se njegovog uticaja i uloge u ratnim i poslijeratnim dešavanjima. Nemoguće je da on ne zna šta se desilo sa ubijenim Srbima, koji su poslije zakopavani u sarajevskim naseljima Alipašino polje, Dariva, Dobrinja, u Velikom parku, itd.“, konstatovao je Mitrović.

On je podsjetio da je ovih dana aktuelizovana priča i o ratnim zločinima koje su nad Srbima u Sarajevu izvršili pripadnici zloglasne terorističke jedinice „Ševe“, pod direktnom komandom Alije Izetbegovića i njegovih najbližih saradnika.

„Očito da je i tu riječ o planiranim zločinima, i to ne samo nad Srbima nego i nad pripadnicima drugih naroda koji su živjeli u Sarajevu, a koje je tadašnja muslimanska vlast označila kao političke protivnike koje treba eliminisati po kratkom postupku, a za te zločine optužiti srpsku stranu“, zaključio je Mitrović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare