Србе од жртве простом инверзијом желе прогласити за починиоце геноцида

0

БЕОГРАД – Његова светост патријарх српски Порфирије, који је јутрос служио молебан у храму Светог Саве на Врачару у присуству предсједника Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића саопштио је да Срби данас снажно подижу свој глас и указују на апсолутну неистину и покушај историјског ревизионизма, у којем се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида.

„Сабрали смо се у нашем заветном Спомен храму Светог Саве да се помолимо пред Ваш пут у Њујорк, где у УН велике силе света намеравају да донесу резолуцију о такозваном геноциду у Сребреници. Сматрамо то неистином и неправдом у односу на српски народ“, поручио је патријарх Порфирије, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Патријарх Порфирије је поручио да је на свом крстоносном путу кроз сву бурну историју српски страдални народ смирено и достојанствено носио свој крст.

„Понели смо га и у Првом светском рату када смо, у односу на број наших сународника, били међу највећим страдалницима света. Крстоносни ход се наставио и у Другом светском рату, када је у Независној Држави Хрватској /НДХ/, која је обухватала и БиХ и протезала се све до града Земуна, наш народ страдао као мало који народ света по броју жртава и по начину страдања. Исто тако у окупираној Србији немачки нацисти су после школских часова убијали чете ђака у једном дану. Живот једног егзекутора вредео је као сто наших живота. Страдали смо у сваком засеоку, селу, граду. Истинитост тога страдања нису морале да потврђују наметнуте аморалне резолуције: њих су сведочила сама страдања, без лажних сведока у лицу непосредних потомака и посредних следбеника извршилаца стварног геноцида“, истакао је патријарх српски.

Његова светост навео је да је, нажалост, свијет у којем живимо заборавио геноцид над српским народом у двадесетом столећу, као и у вијековима који су му претходили.

„Свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна је Голгота. Теши нас и успокојава чињеница да припадамо народу који је у годинама мира, које су долазиле после страшних времена смрти, следећи Јеванђељу Васкрслога Христа на којем је утемељен, праштао дужницима својим, а са припадницима других народа желео и настојао да изгради бољу и заједничку будућност“, поручио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је истакао да нико не умањује размјере злочина у Сребреници, али ни Срби не прећуткују злочине над српским народом у околини Сребренице.

„Нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се континуирано дешавали од 1992. до 1995. године, не обазиру се предлагачи резолуција. По њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол. По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што `мудро` прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који двоструким аршинима селективно додељују ексклузивно право на бол и жртву. На тај начин остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност“, навео је патријарх Порфирије.

Поглавар СПЦ је истакао да се и овом приликом, када се као народ Срби налазе на искушењу на највећем међународном форуму, моли да им Бог да снаге, мудрости и одлучности да достојанствено и аргументима на најбољи могући начин заступају свој народ и да свједоче истину да су све жртве ратова на овим просторима једнако вриједне поштовања и молитвеног сјећања.

„То је један од неопходних предуслова за мирну будућност међу људима и народима на овим просторима. Нека Вас Бог благослови. Христос васкрсе!“, поручио је патријарх српски Порфирије који је јутрос служио молебан у храму Светог Саве на Врачару пред полазак предсједника Србије сједницу Генералне скупштине УН, гд‌је ће се борити против усвајања резолуције о Сребреници.

У Храму су на служби осим Додика и Вучића били и предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министри у Влади Српске, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Марко Ђурић и министар без портфеља Ненад Поповић, као и представници српских странака из Црне Горе.

Осим патријарха Порфирија, молебану су присуствовали и епископи крушевачки Давид и ремезијански Стефан.

Након бесједе Вучић и Додик су запалили свијеће у Храму.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено на страници Генералне скупштине УН.

Гласање о резолуцији одгађано је неколико пута.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare