Sporazum o saradnji sa medicinskim fakultetom u Beogradu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i rektor Univerziteta odbrane iz Beograda Miodrag Jevtić potpisali su sporazum o saradnji medicinskih fakulteta u Foči i Beogradu.Jevtić je istakao da je potpisivanje sporazuma dio operacoinalizacije dogovora o saradnji, koja je počela u julu prošle godine, a koja je nezavisno od sporazuma do sada već bila realizovana u nekim oblastima.

„Potpisivanjem sporazuma sada su stvorene pretpostavke da ta saradnja bude sveobuhvatnija, temeljitija i u interesima koje će zadovoljiti obe strane“, rekao je Jevtić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da su zbog toga danas definisani zaključci koji će obavezati potpisnike da naredni period bude period međusobnih posjeta radnih grupa koje će, nakon sagledavanja kapaciteta i mogućnosti, definisati i planove za saradnju u tehničko–tehnološkom i društveno-humanističkom polju.

„Mi, kao mlad univerzitet Srbije, imamo ambicije da uspostavimo što bolju saradnju sa univerzitetima u Srbiji i regionu, od kojih je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji pripada korpusu našeg nacionalnog bića, predmet našeg većeg interesovanja i želje da naše potencijale i resurse, koji nisu mali, stavimo u službu nauke, unapređenja znanja i jačanja svega toga“, istakao je Jevtić.

Novaković je naveo da se dosadašnja konkretna saradnja, uglavnom, odvijala u oblasti medicine, te da u narednom periodu očekuje da će ogromna iskustva kolega iz Beograda biti od velike koristi za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Mislim da ćemo u oblasti obrazovanja najveću korist imati kada je u pitanju drugi i treći ciklus. Veoma smo zainteresovani za postdiplomske i doktorske studije, kao i za specijalizacije“, dodao je Novaković.

Prema njegovim riječima, u planu su i razni zajednički istraživački projekti, kao i saradnja u izdavačkj djelatnosti u čemu Univerzitet odbrane ima veliku reputaciju.

Univerzitet odbrane u Beogradu, koji je prošle godine formiran odlukom Vlade Srbije, sastoji se od Medicinskog fakulteta pri Vojno-medicinskoj akademiji i Vojne akademije u Beogradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare