Spomenik na Kazanima gledaće samo orlovi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Republički odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nije saglasan sa izgradnjom spomen-obilježja kod jame Kazani u Sarajevu, ukoliko o tome ne bude razgovarano sa predstavnicima ove organizacije ili porodica poginulih, rekao je predsjednik Odbora Marko Grabovac.

„Mi predstavljamo Republičku organizaciju sa 36 opštinskih odbora i moramo da budemo upoznati s tim da će se nešto graditi. Biće poražavajuće za srpski narod, a posebno porodice nestalih, ako dođe do izgradnje tog spomenika“, rekao je Grabovac nakon sjednice Odbora porodica nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije i regionalne koordinacije održane u Istočnom Sarajevu.

Napominjući da su Kazani mjesto stradanja sarajevskih Srba, Grabovac je naglasio da nije protiv izgradnje spomen-obilježja, pod uslovom da se prethodno zna o kakvom projektu je riječ, odnosno kako će spomenik izgledati i šta će na njemu pisati.

Predsjednik Regionalne koordinacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko–romanijske regije Mirjana Simanić naglasila je da se o izgradnji spomen-obilježja na Kazanima, koju je inicirao potpredsjednik Vlade Federacije BiH Svetozar Pudarić, mora ići u dalje konsultacije sa predstavnicima Republičke organizacije, čiji su i oni član.

„Mi ne sporimo, niti prihvatamo izgradnju spomenika na Kazanima. Od pokrenute inicijative za njegovu izgradnju niko nije konsultovao porodice srpskih žrtava. Mi smo iz medija saznali da je Vijeće Grada Sarajeva prihvatilo tu inicijativu“, istakla je Simanićeva.

Ona je naglasila da je na današnjoj sjednici zaključeno da će se, zbog nepoštivanja porodica, Regionalna koordinacija obratiti gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu da omogući ranije traženo postavljanje spomen-ploča u Dobrovoljačkoj ulici, na groblju „Lav“, bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, te izgradnju spomen-krsta na Zlatištu.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić ocijenio je da je inicijativa za izgradnju spomen-obilježja na Kazanima samo „bacanje prašine u oči“ i čista obmana srpskih žrtava.

„Zločin nije izvršen na Kazanima, on je izvršen na drugom mjestu, a žrtve su dovožene na tu lokaciju koja je postala masovna grobnica. To je čista obmana. Pitamo se zašto nije postavljena spomen-ploča u Dobrovoljačkoj ulici gdje je izvršen zločin. Spomen-ploču na Kazanima gledaće samo orlovi. Mi nismo protiv njenog podizanja, ali želimo vidjeti njeno idejno rješenje“, naglasio je Vranić.

Učesnici današnje sjednice oštro su reagovali i na odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage o zločinima nad Srbima u logoru „Silos“ u Tarčinu i drugim objektima oko Sarajeva.

Istakli su da će zbog toga tražiti suspenziju tužioca Behaije Krnjića, te pokrenuti inicijativu da sa svim organizacijama koje su proistekle iz proteklog rata u Republici Srpskoj, organizuju masovni protest pred zgradom Suda i Tužilaštva BiH, ukoliko se u roku od 15 dana ne udovolji ovom zahtjevu.

Članovi Regionalne koordinacije poslaće zahtjev Savjetu ministara BiH za reaktiviranje komisije za Sarajevo, u kojem će tražiti da jedan član bude predstavnik porodica srpskih žrtava, a posmatrač OHR.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare