Španskim lutkarskim spektaklom „Robot“ počinje 22. „Lut fest“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Lutkarskim spektaklom „Robot“ španskog lutkara Davida Zuazole, u režiji Mareka Hodačinskog iz Poljske, zvanično će biti otvoren 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, koji će pod motom „Novi izazovi lutkarstvu“ biti održan od 20. do 24. septembra u Istočnom Novom Sarajevu i na Palama.

Selektor i direktor festivala Vitomir Mirić izjavio je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je i ove godine pripremljen bogat festivalski program koji će biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Mitrić je naveo da je prvobitno bilo predviđeno da na Festivalu učestvuje 15 pozorišta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Estonije, Rusije, Španije i Belgije, ali će, zbog nedovoljno finansijskih sredstava, biti otkazane dvije predstave pozorišta iz Niša i Zagreba.

„Iz ovih razloga, na Palama će nastupiti dva pozorišta, a u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 12, sa ukupno 14 predstava. Predviđene su i tri petodnevne radionice, te jedan master klas. To je okosnica ovogodišnjeg programa“, precizirao je Mitrić.

Kao novinu na ovogodišnjem „Lut festu“ Mitrić je najavio da će poseban dio takmičarskog programa biti prikazan onlajn na „Jutjub“ kanalu „Forum teatra“.

„O predstavama iz ovog programa odlučivaće dječiji žiri. Na ovaj način lutkarska umjetnost postaje dostupnija široj publici, što na poseban način doprinosi popularizaciji lutkarstva kod nas i u svijetu. I ove predstave će se takođe takmičiti za najbolje u toj selekciji i dobiće gran-pri `Zlatna anima`“, pojasnio je Mitrić.

Govoreći o finansijskim poteškoćama sa kojima se organizatori Festivala suočavaju, Mitrić naglašava da ni ova godina nije izuzetak, te da će biti prinuđeni da učine i neke radikalne promjene u vezi sa konkursima koje raspisuju ministarstva, gradovi i opštine kako ubuduće ne bi bili u situaciji da počinju Festival bez odgovarajućih finansijskih sredstava.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodan Amović rekao je da „Lut fest“ zauzima značajno mjesto na kulturnoj sceni Republike Srpske i BiH, a posebno u domenu edukacije i stvaranja pozorišne publike u Istočnom Sarajevu.

„Veoma je značajan u kulturnoj politici grada. S obzirom na skromna finansijska sredstva u gradskom budžetu, za ovu godinu obezbijeđena su određena sredstava i pomoć u organizaciji 22. `Lut festa`“, naveo je Amović.

On je najavio da bi sredstva za kulturu u budžetu grada u narednoj godini trebalo da budu udvostručena, a samim tim i pomoć pri organizaciji „Lut festa“ biće veća.

Otvaranje Festivala i izvođenje predstave „Robot“ zakazani su za ponedjeljak, 20. septembar, u 18.00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U utorak, 21. septembra, u Kulturnom centru u 10.00 časova biće odigrana predstava „Slavuj“ Državnog lutkarskog pozorišta „Sliven“ iz Bugarske, u 12.00 časova „Zvučna kutija“ Kuskus instituta iz LJubljane, u 16.00 časova predstava „Tobija“ Pozorišta mladih iz Sarajeva, a u 19.00 časova „Ivica i Marica“ beogradskog pozorišta „Pinokio“.

Trećeg dana Festivala, u srijedu, 22. septembra, u Kulturnom centru u 10.00 časova na repertoaru je predstava „Pepeljuga“ Pozorišta Tulevski iz Estonije, u 18.00 časova „Kralj jelen“ Državnog lutkarskog pozorišta „Sliven“ iz Bugarske, a u 19.00 časova onlajn predstava „Ogledalce“ Lutkarskog pozorišta „Nebo“ iz Slovenije, koju je moguće pratiti na „Jutjub“ kanalu „Forum teatra“.

Istog dana u 13.00 časova u Kulturnom centru Pale biće izvedena predstava „Psić boje neba“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

U četvrtak, 23. septembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 10.00 časova biće odigrana „Samurajeva kći“ Lutkarskog pozorišta „Senju“ iz Bugarske, u 12.00 časova „Znork“ Pozorišta iz Belgije, u 18.00 časova onlajn predstava „Mačak otišao u hajduke“ Kruševačkog pozorišta, te u 19.00 časova onlajn predstava „Laboratorija života“ Lutkarska organizacija „Loft“ iz Hrvatske.

Posljednjeg dana Festivala, u petak, 24. septembra, u 10.00 časova na programu je „Dječak koji je sanjao more“ Pozorišta lutaka Mostar, dok je zvanično zatvaranje festivala i uručenje nagrada zakazano za 13.00 časova u Kulturnom centu Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare