Šmitova pozicija nepodnošljiva i za dio zapada

0

BEOGRAD – Istoričar Aleksandar Raković smatra da neuobičajeno oštar tekst njemačkog lista „Frankfuter algemajne cajtung“ pokazuje da je pozicija Kristijana Šmita kao takozvanog šefa OHR-a zbog zloupotrebe ovlašćenja postala nepodnošljiva čak i za dio zapadne međunarodne zajednice.

Komentarišući opaske iz teksta njemačkog lista da nijedan problem u BiH ne opravdava postojanje „vaspitača“ u vidu šefa OHR-a koji u BiH ima ulogu „nedodirljivog guvernera“, te moć „kao da je BiH karipska plantaža šećerne trske iz pretprošlog vijeka“, Raković je za Srnu ocijenio da te kritike nagovještavaju da se nešto desilo između zapadnih sila.

„Da li je to neki lični obračun sa Šmitom ili je to najava eventualnog pokušaja da se dovede u pitanje pozicija takozvanog visokog predstavnika, videćemo. Nažalost, to ne zavisi samo od Nemaca ili Rusa, već od Amerikanaca i Britanaca, koji to sigurno neće dozvoliti bar još neko vreme“, izjavio je Raković.

On je istakao da SAD i Velika Britanija ljude koje postavljaju na funkciju takozvanog visokog predstavnika u BiH koriste kao instrumente svoje politike.

„Možda se i u Nemačkoj javio neki glas razuma, posebno u vreme ove velike krize u Evropi. Ali, to neće imati nikakvog efekta zato što Amerika i Britanija to ne žele da čuju“, naveo je Raković.

On je uvjeren da će Vašington i London, čak i da ode sadašnji takozvani visoki predstavnik, kao i u Šmitovom slučaju van konteksta Savjeta bezbjednosti UN, progurati nekoga ko je podoban i ko može da bude njihov pion u BiH.

Raković smatra da je dobro da su krenule kritike na račun visokog predstavnika i ovlašćenja koje ima u BiH, jer su ta ovlašćenja takva da su čak i gora nego što je prikazano u tekstu njemačkog lista.

„Bolje je da jednom krene proces ukidanja pozicije visokog predstavnika, jer ćemo nekad dočekati da ta pozicija više ne postoji, nego da se to nikada ne dovede u pitanje“, istakao je Raković.

„Frankurter algemajne cajtung“ objavio je tekst o instituciji vioskog predstavnika u BiH, u kojem, između ostalog navodi, da je to najčudnija politička funkcija u Evropi, ocjenjujući da je u BiH na sceni „moderna forma kolonijalizma“.

List piše da je bavarski konzervativac Kristijan Šmit pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu, jer niko, kako god se zvao, ne može biti dobar kandidat za čelo „jedne kolonijalističke institucije u jednoj evropskoj demokratiji godine 2023. godine“.

„Šmit, koji za svoj rad biva bogato obeštećen grofovskom petocifrenom platom /koja je, razume se, oslobođena poreza/, stvar naravno vidi drukčije. Drži sebe i svoju funkciju i dalje neophodnim. Malo ko se odriče kolonija dobrovoljno“, zaključuje FAC.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Arhiva/Novosti)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare