Поништити све акте Шмита и протјерати амбасадоре који раде на штету БиХ

0

БАЊАЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик предложио је да колонијална управа поништи све акте које је донио Кристијан Шмит, и то у року од седам дана.

Уколико се то не уради, Додик је предложио да представници Српске закажу сједницу Парламентарне скупштине БиХ, да та скупштина прогласи ништавним одлуке лажног Шмита, да забрани органима БиХ примјену тих одлука, те да прогласи сајт ОХР-а наприхватљивим и незаконитим мјестом објаве аката.

Он је предложио да Парламентарна скупштина БиХ забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација.

Додик је, обраћајући се посланицима на посебној сједници Народне скупштине, рекао треба на истој сједници донијети у Парламентарној скупштини БиХ и Изборни закон БиХ са свим техничким побољшањима, али и развластити Централну изборну комисију као парадржавни институт.

Он је предложио да Парламентарна скупштина потврди уставно одређење тако што ће рећи да је та институција једина надлежна за доношење закона.

„Да се утврди и убрзан пут за чланство у ЕУ. Да се донесе декларација о територијалном интегритету БиХ и на тај начин пошаље порука жеље за стабилизацијом. На тој скупштини треба прогласити непријатељима БиХ америчког, њемачког и британског амбсадора, као и Кристијана Шмита, те им забранити рад у БиХ“, истакао је Додик.

Уколико се то не деси, Додик је предлажио да Република Српска, односно њени представници не одлучују на нивоу БиХ.

„Бићемо тамо, а нећемо одлучивати. Затим, да са садашњим партнерима раскинемо сарадњу и да је понудимо другим структурама у БиХ, те направимо нови договор. Република Српска донијеће декларацију о уставном уређењу БиХ са два ентитета и три конститутивна народа“, рекао је Додик.

Он је рекао да је приједлог и да Република Српска настави са спровођењем свих до сада донесених аката у вези са статусом, односно да се повуче из споразумима о Оружаним снагама, ВСТС-у, индиректним порезима и свим другим споразумима, те да активира закон о Агенцији за лијекове и донесе друге законе по хитном поступку.

„Да Република Српска донесе свој изборни закон у форми нацрта, да би могао што прије да се спроведе јавни дијалог о томе. Да се у најскорије вријеме крене у реализацију овога. Ја ћу потписати. Дајте ми закон, ја ћу га потписати“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска инсистирати на Дејтонској улози Србије и да се на Васкршњем сабору констатује да су Бошњаци прекршили споразум, те да је Србија спремна да у међународним институцијама брани Републику Српску и Дејтон.

Додик сматра да постоји простор за договор Срба и Бошњака и додао да имовина није тема о којој се разговара.

„Знају да су претјерали. Никада до сада ЕУ није реаговала на овај начин. Ако им допустимо да се извуку сатраће нас. Зато ћемо ми њих сатрати. Народна скупштина треба да обавеже Владу да направи свеобухватни програм мјера и активности усмјерених на модернизацију и опремање Полиције Републике Српске“, закључио је Додик.

У Народној скупштини Републике Српске у току је посебна сједница на којој посланици разматрају актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Наведена тачка дневног реда приједлог је предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића, предсједника Владе Српске Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, који присуствују сједници.

Сједници присуствују и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и представници Републике Српске у заједничким иституцијама БиХ, предсједници СДС-а и ПДП-а, те представници ЕУ.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare