Smanjili budžet, a daju poklone i beneficije

0

Grad Istočno Sarajevo lani je zbog ekonomske krize i lošeg planiranja, morao da sa planiranih deset miliona rebalansom budžet svede na 7,5 miliona KM, a uprkos tome ogroman novac i dalje se troši na poklone i razne beneficije za zaposlene u gradskoj administraciji. To je „Glasu Srpske“ otkrio odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Istočno Sarajevo, Dejan Šešelj, i naglasio da se na zaposlene troši 70 odsto para iz budžeta. Dodao je da je zbog takvog odnosa prema novcu poreskih obveznika jasno zbog čega je 14 godina poslije Dejtonskog sporazuma gradska administracija podstanar u zgradi Elektrotehničkog fakulteta.

– Uoči novogodišnjih i božićnih praznika zaposlenim u gradskoj administraciji podijeljeno je po 300 maraka. Nedopustivo je da gradska administracija koja broji 150 zaposlenih u godini ekonomske krize isplaćuje regres, zimnicu i ogrev, što po jednom radniku iznosi ukupno 1.350 maraka. Njihove plate su pored toga redovne. Dobijaju topli obrok i ne pada im na pamet da se odreknu bilo koje beneficije – istakao je Šešelj.

Dodao je da se, kada se sve ove beneficije pomnože sa 150 zaposlenih u gradskoj administraciji, dobiju vrtoglave cifre koje privreda ne može da izdrži.

Prosječna plata u gradskoj administraciji Grada Istočno Sarajevo je oko 1.300. maraka.

– Nedopustivo je da se tolika administracija za nerad i neefikasnost toliko plaća. U gradskoj administraciji Istočnog Sarajeva izmišljaju se radna mjesta za podobne i uglavnom nestručne ljude. Mimo dosadašnje prakse Istočno Sarajevo tako je „obogaćeno“ sa dva potpredsjednika Skupštine Istočnog Sarajeva umjesto jednog kako je bilo u doskorašnjoj praksi – istakao je Šešelj.

Istakao je da dva potpredsjednika Skupštine grada, Predrag Vučičević i Simo Savić, gradsku kasu godišnje koštaju 72.000 maraka.

– Za predsjednika Skupštine Grada Darka Babalja godišnje se izdvaja 40.000 maraka, pa je i laiku jasno zbog čega je Istočno Sarajevo bez adekvatne infrastrukture, gradskog prevoza i svega onoga što bi ovu sredinu učinilo gradskom – zaključuje Šešelj dodajući da u pomenute cifre nisu uračunate beneficije koje gradski čelnici imaju pored onih koje je uspio da provjeri.

Šešelj pojašnjava da su sredstva uoči novogodišnjih i božićnih praznika za gradsku administraciju isplaćena iz prošlogodišnje budžetske rezerve.

– Ovogodišnji budžet od 7,7 miliona maraka nanovo će biti potrošen na neefikasnu i nestručnu gradsku administraciju. Nedopustivo je da se na ovakav način arči novac poreskih obveznika  – istakao je Šešelj.

Radovanović: Štedjeli smo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Vinko Radovanović, tvrdi da je planom budžeta u prošloj godini bilo predviđeno da gradska administracija dobije regres, zimnicu, ogrev i pomoć radnicima, ali da se zbog štednje odustalo od toga.

– Planom budžeta bilo je predviđeno da svaki radnik u gradskoj administraciji primi 2.100 KM na ime ovih stavki. Pošto se budžet nije punio onako kako je bilo planirano, svi su dobili samo regres od 700 maraka i po 300 maraka pomoći. Umjesto 2.100 dobili su samo po 1.000 maraka – konstatovao je Radovanović i dodao da Grad nije isplatio ništa što nije izglasano na sjednicama gradske Skupštine.

(Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare