Smanjena izdašnost vrela zbog suše, promjene klime i širenja grada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Istočnog Sarajeva na sve moguće načine pokušava da prevaziđe nepovoljnu situaciju koje su uzrokovali dugostrajna suša, promjena klime i širenje grada, pa je došlo do smanjene izdašnosti vrela i otežanog vodosnabdijevanja.

Rukovodilac Sektora projektovanja i razvoja u preduzeću Vesna Kapetina rekla je novinarima da razumije nezadovoljstvo građana, ali je istakla da je rješenje neizvijesno jer se ne zna do kada će ovakva situacija trajati.

Ona je odbacila tvrnje da se voda prodaje u federalno Sarajevo, napominjući da je ugovor koje je bio sklopljen 2017. godine da se distribuiše višak vode sa izvorišta „Tilava“ istekao u aprilu 2018. godine, kada je Vodovod Kantona Sarajevo prekinuo saradnju i od tada voda nije isporučivana u taj kanton.

Kapetina je podsjetila da se prostor opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža napaja vodom sa izvorišta „Tilava“, čija izdašnost varira u nekim periodima, ali je u vrijeme kada je napravljen filter 1968. godine bilo minimalno 80 litara, prosjek je 150, a maksimalno 210 litara u sekundi.

Ona je ukazala da na kapacitet podzemne vode koja se akumulira i smanjuje izdašnost vrela došlo i zbog promjene klime i intenzivne sječe šume.

„Tu je i intenzivna gradnja na prostorima gdje `Tilava` dobija vodu, a to su Jahorina i Trebević, smanjio se dotok vode u podzemlju, što je uticalo na izdašnost kaptiranog vrela“, rekla je Kapetina.

Ona je podsjetila da je minimalna izdašnost mjerena posljednji put 2003. godine bila 80 litara, naglašavajući da je dotok unazad pet dana 65 litara u sekundi.

Prema njenim riječima, dnevna potrošnja je oko 140 litara u sekundi, što uključuje i rezervoar „Križ“ koji, kada se puni, vuče 30 litara u sekundi.

„Potrošnja vode u nekom periodu bila je 180 litara u sekundi. To je bilo u vrijeme najveće potrošnje kada su se u večernjim časovima zalivale bašte i taj period je bio unazad mjesec dana kada je stanovništvo upozoravano da vodu racionalno troši“, rekla je Kapetina.

„Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo je u vrijeme kada je postalo kritično pristupilo prigušenju, a ne redukcijama.

Prilikom prgušenog vodosnabdijevanja vodilo se računa da glavni transporni vodovod bude popunjen vodom, pošto, potpuno zatvaranje nije dobro za cjevovode jer se nakon toga dešavaju brojni kvarovi na mreži.

Kapetina je dodala da se tokom redukcija vode jednako iscrpljuju, kako količine vode tako i ljudski resursi, budući da to zahtijeva 70 odsto zaposlenih stalno na terenu.

„Pored `Tilave` imamo kaptirana dva vrela `Toplik` i `Topličina` tako da raspolažemo sa nekih 110 litara u sekundi“, rekla je Kapetina.

Ona je ukazala da taj dotok nije dovoljan da se pokrije ekstremna potrošnja vode zbog čega je „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo u posljednjih sedam dana morao pribjeći redukcijama, gdje postoje četiri područja koja u određenim terminima potpuno ostaju bez vode, a dodatni problem je što škole i vrtići radnim danima ne mogu ostati bez vode.

Kapetina je istakla da će se u narednom periodu raditi geološko ispitivanje kako bi se utvrdila mogućnost zahvata dodatnih količina vode.

Ona je navela da je u procesu izrade i idejni projekat da voda bude dovedena iz Kijeva koje ima jače izvorište do 35 litara vode u sekundi, a zanemarivu potrošnju.

„Za dozvolu za takav objekat i dovođenje vode iz Kijeva do Vojkovića saglasnost daje resorno ministarstvo, a ne lokalna zajednica. Cjevovod bi išao glavnim magistralnim putem i za to daju saglasnost `Putevi Republike Srpske`. Vrijednost takve investcije je blizu dva miliona KM“, rekla je Kapetina.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare