Služen parastos za 99 pripadnika kasindolskog bataljona

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kod Spomen-obilježja u Kasindolu je u okviru manifestacije „Dani Kasindolskog bataljona“ služen parastos i položeno cvijeće za 99 pripadnika ovog bataljona koji su položili život za Republiku Srpsku.

Izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić istakao da je Republiku Srpsku treba sačuvati da bi se odužili onima koji su svoj život ugradili u njene temelje.

Tomić je istakao da je lijepo vidjeti koliko se građana danas okupilo, što znači da priznaju ono što su njihovi najdraži dali za stvaranje Republike Srpske.

„Na nama, koji smo učestvovali u toj borbi i imali sreću da ostanemo živi, ostaje da se borimo za Republiku Srpsku“, poručio je Tomić.

On je podsjetio da je tada bila napadnuta oružjem, ali su je uspjeli odbraniti, dok je danas napadaju ekonomski, finansijski, politički i da svako na svojoj poziciji treba da vodi računa o njenom očuvanju.

Tomić je naglasio da Vlada i lokalne zajednice moraju voditi računa o porodicama poginulih boraca i učiniti sve da bude riješeno pitanje zaposlenja djece poginulih boraca. „To je obaveza svih nas i nadam se da ćemo u tome uspjeti“, rekao je Tomić.

LJubica Mijović, majka poginulog pripadnika „Kasindolskog bataljona“ Davora koji je život izgubio 1992. godine, kaže da je ponosna na svog sina, ali da je tuga velika i da bol ne prestaje.

Mijovićeva je izrazila zadovoljstvo što nisu zaboravljeni oni koji su život dali za Republiku Srpsku.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Slobodan Maunaga rekao je da se manifestacija „Dani Kasindolskog bataljona“, koja uključuje i memorijalni turnir u malom fudbalu, održava u znak sjećanja na komandanta ovog bataljona Boška Vujadina i ostale poginule borce sa ovog područja.

„Na Spomen-obilježju u Kasindolu upisana su imena 99 boraca, a organizovan je i pohod na Klanac gdje su pale prve žrtve ovog bataljona“, naveo je Maunaga.

Vijence na spomen-obilježje položili predstavnici Boračke organizacije „Ilidžanski borac“, opštine Istočna Ilidža, Udruženja starješina Vojske Republike Srpske, Udruženja veterana vojne policije, predstavnici MUP-a Republike Srpske i porodice poginulih.

Mjesna boračka organizacija organizovala je danas prijem za porodice poginulih boraca u Domu kulture u Kasindolu.

Iz Kasindolskog bataljona je 99 pripadnika položilo život u temelje Republike Srpske, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice na ratištima od Olova do Treskavice stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments