Služen parastos u Spomen-crkvi u Miljevićima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu završeno je služenjem parastosa u Spomen-crkvi u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu.

Predstavnici porodica poginulih u Dobrovoljačkoj, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović, te predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština, boračkih organizacija, Crvenog krsta Republike Srpske položili su vijence na spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima.

Oko 200 građana Istočnog Sarajeva danas je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu odalo počast pripadnicima JNA stradalim na ovom mjestu 1992. godine, dok im je veća grupa građana federalnog Sarajeva upućivala psovke i uvrede.

Dok su majke, sestre i ostali prisutni oplakivali svoje nevino stradale, grupa od nekoliko desetina građana Sarajeva ih je pratila i upućivala im psovke, uz uzvike “četnici”, “ubice”.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH. Bezbjednost vojnika garantovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno. Prvi napad izvršen je 2. maja, napadom na kasarnu JNA.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments