Služen parastos na mjestu pogibije 45 srpskih boraca

0

HAN PIJESAK – U mjestu Žepa kod Han Pijeska danas je služen parastos i položeni su vijenci i cvijeće na spomen-ploču na kojoj je upisano 45 imena srpskih boraca, koji su poginuli na današnji dan prije 25 godina u odbrambeno-otadžbinskom ratu.


Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da punih 20 godina dolaze na ovo sveto mjesto osveštano krvlju srpskih boraca, i da je to skup ponosa i tuge.

„Ponos briše suze, ali veoma teško, imajući u vidu da je ovo jedan od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Pala, pa i šire“, rekao je Parađina.

On je podsjetio da se prije 25 godina dogodila ogromna tragedija za koju niko nije odgovarao, kada su srpski borci dočekani baražnom vatrom kada su na ovom mjestu izašli na čistinu.

„Tada su nedostajale dubinske bočne izvidnice i tada još nije bilo zabrane letova sa helikopterom koji je mogao da prati kolonu, ali ovo je bila humana akcija koja je imala za cilj da mladim vojnicima obezbijedi hranu i sve ostalo što je trebalo“, istakao je on.

Parađina je poručio da se moraju čuvati i njegovati tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i prenositi na pokoljenja kako bi sadašnje i buduće generacije to čuvale u trajnom sjećanju.

On je napomenuo da Republika Srpska jeste najveća tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Boračka organizacija se zalaže da svi nosioci vlasti pokažu društvenu odgovornost, da manifestuju jedinstvo i slogu kada su u pitanju strateški i nacionalni interesi, opstanak srpskog naroda i Republike Srpske u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. To mora biti betonirano i sa tim nema pogodbe“, rekao je Parađina.

On je istakao da najveći problem za Boračku organizaciju jeste zapošljavanje, da život dat za Republiku Srpsku mora biti iznad svake partijske knjižice i da se neće miriti sa stranačkim zapošljavanjima koja su godinama prisutna.

„Očekujem da svih narednih godina u miru i slobodi, sreći i blagostanju svi skupa u još većem broju obilježavamo značajne datume za stvaranje i razvoj Republike Srpske za koju su pale ogromne žrtve i prema kojima svi skupa moramo imati duboko poštovanje“, rekao je Parađina.

Vijence su položile delegacije Grada Istočno Sarajevo, opština Pale i Han Pijesak, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, boračkih organizacija Pala, Sokoca, Han Pijeska i Rogatice, te porodice poginulih boraca i drugi.

Kolona koja se 4. juna 1992. godine kretala prema brdu Zlovrh bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu vojnicima koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na toj koti.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu. Međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napali srpske vojnike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare