Slučaj Starovlah: Sutra rasprava o isplati naknade

0

Na ročištu u predmetu “Starovlah” pred Sudom BiH, zakazanom za sutra, raspravljaće se o visini naknade koju BiH treba da isplati u obliku kapitalizovane rente Jeremiji Starovlahu, koga su pripadnici SFOR-a brutalno pretukli 2004. godine.
Rasprava će biti vođena o visini kapitalizovane rente u periodu od 1. aprila 2004. godine do izrade prvog nalaza vještaka.

Miljkan Pucar, branilac porodice Starovlah, izjavio je Srni da je od posljednjeg ročišta, održanog u aprilu, u skladu sa rješenjem Suda BiH, vještak finanijske struke sačinio svoj nalaz.

Prema njegovim riječima, porodica Starovlah dobila je veći dio odštete, a ostalo je još da bude utvrđen iznos kapitalizovane rente.

On je naveo da postoje naznake da će se, putem Pravobranilaštva BiH, pokušati sačiniti i dogovor sa Savjetom ministara BiH o isplati odštete.

“Može se desiti da ročište bude i odgođeno kako bi se spor riješio mirnim putem, odnosno dio spora koji je ostao neriješen. Sve ostalo je pravosnažno, jer je porodica Starovlah dobila veći dio odštete”, rekao je Pucar.

Sud BiH naložio je u aprilu vještaku finansijske struke da sačini dopunsko vještačenje i utvrdi visinu kapitalizovane rente za Jeremiju Starovlaha, odnosno da utvrdi razliku u primanjima na osnovu prosječnog ličnog dohotka u Republici Srpskoj, koja bi retroaktivno bila isplaćivana u mjesečnim iznosima.

Sud je tada odbacio prijedlog branioca Pucara da vještak isti postupak preduzme i za Aleksandra Starovlaha, uz obrazloženje da je to utvrđeno u ranijem vještakovom nalazu.

Sud BiH djelimično je 1. oktobra 2010. godine usvojio tužbeni zahtjev Jeremije, Aleksandra i Vitorke Starovlah, te odlučio da BiH toj porodici, koju su u noći između 31. marta i 1. aprila 2004. godine na Palama brutalno napali pripadnici SFOR-a, isplati nešto više od 300.000 KM odštete.

Pripadnici SFOR-a su 1. aprila 2004. godine u 1.10 časova eksplozivom razvalili ulazna vrata parohijskog doma na Palama u kojem su u dva stana živjele porodice Zekić i Starovlah.

Upali su u stan porodice Starovlah i svešteniku Jeremiji i njegovom sinu Aleksandru nanijeli teške fizičke povrede opasne po život tvrdim predmetima i mehaničkim oruđem. Te povrede ostavile su trajne posljedice po zdravlje Starovlaha.

Supruga sveštenika Jeremije pretrpjela je teške psihičke traume koji su u njoj izazvali jaku duševnu bol i strah, jer joj nije dozvoljeno da u tim trenucima pomogne sinu i suprugu.

Pripadnici SFOR-a su Aleksandra i Jeremiju, teško povrijeđene i u besvjesnom stanju, prebacili helikopterom do Kliničkog centra u Tuzli gdje im je ukazana hitna medicinska pomoć.

Liječenje su kasnije nastavili na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a oporavak u rehabilitacionim centrima.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments