Sjećanje na Prvi slet planinara željezničara Jugoslavije

0

Planine oko Pala su oduvijek bile omiljeno stecište planinara i turista iz svih dijelova exJugoslavije, ali i cijelog svijeta.

Na Palama je 1957. godine održana Druga smotra izviđača Jugoslavije, a veliku ulogu u dovođenju i organizovanju takvih manifestacija imao je Odred izviđača „Kota 905“ (po koti Izviđačkih domova na Kalovitim brdima).

Od 2. do 4. jula 1961. godine na Romaniji, koja je bila jedna od omiljenih destinacija planinara iz Jugoslavije je održan Prvi slet planinara planinarskih društava Željezničar iz cijele Jugoslavije.

PD „Željezničar“ iz Sarajeva je bio inicijator prvog sleta koji je već od sljedeće godine postao tradicionalan. Posljednji takav slet je održan 1990. godine takođe na Romaniji.

Razglednica sa Romanije na kojoj su Planinarski dom Slaviša Vajner – Čiča, Novakova njiva i Novakova pećina je putovala u Novi Sad.

Na njoj su planinarski pečati kao dokaz da je planinar savladao uspon do Planinarskog doma na 1250 m, Novakove pećine na 1526, i vrh Romanije (Veliki Lupoglav) 1649 metara nadmorske visine (danas 1652 mnv) sa porukom: „Draga moja Ana, rado te se sećam i puno pozdravljam, Ciga“.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare