Sertifikovanjem proizvodnje do poboljšanja kvaliteta

0

ČAJNIČE – Malinarstvo u BiH je u usponu i daje veoma značajan doprinos smanjenju nezaposlenosti, zbog čega zaslužuje veću pažnju svih institucija koje bi trebalo da budu uključene u ovaj proces, rekao je NJegoš Tupeša iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Čajniče.


On je na okrugom stolu o tomi „Poboljšanjem kvaliteta maline do sigurnog tržišta-uvođenjem sistema sledivosti proizvoda“, održanom u Čajniču rekao da
u razvijenim evropskim zemljama raste potrošnja maline i njena maloprodajna cijena, te da domaća proizvodnja treba da bude kvalitetna da bi bili konkurentni na tom tržištu.

„Ključni doprinos poboljšanju kvaliteta je sertifikovanje proizvodnje koja će u najkraćem vremenu biti obavezna i kojom možemo uspostaviti odgovarajući sistem upravljanja kvalitetom“, dodao je on.

Tupeša je pozvao nadležne institucije i donatore da pomognu u procesu uspostavljanja sistema upravljanja kvalitetom.

Na okruglom stolu su istaknuti problemi u vezi sa nestručnom upotrebom agrohemije, te, navedeno je, neozbiljnom pristupu u primarnoj proizvodnji, posebno u fazi berbe i otkupa.

Prezentovan je inovativan primjer sistema upravljanja kvalitetom u procesu proizvodnje i otkupa maline koji je primijenjen u otkupnoj stanici Zaborak.

Skupu su, osim malinara, otkupljivača i prerađivača ovog voća, udruženja građana i predstavnika opštine Čajniče, prisustvovali i profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Okrugli sto je održan u okviru projekta „Dobra proizvođačka praksa u otkupnoj stanici Zaborak u opštini Čajniče“ koji se finansira putem finansijskog mehanizma integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Finansijski mehanizam je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva finansija, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, Vlade Švajcarske, UNDP-a i Investiciono-razvojne banke Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare