Savić: Odbaciti rodno osjetljivi jezik

0

BIJELJINA – Srpski jezik mora da kao strano tijelo odbaci rodno osjetljivi jezik, izjavio je Srni saradnik na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Viktor Savić.

Savić je rekao da će govoriti o problemu takozvanog rodno osjetljivog jezika kao jedan od predavača na republičkom seminaru za nastavnike srpskog jezika i književnosti koji je danas otvoren u Bijeljini, na kome se okupilo 80 nastavnika.

„On je postao aktuelan poslednjih nekoliko godina, ali u našoj sredini provejava oko 20 godina. Tim povodom se više oglašavao Odbor za standardizaciju srpskog jezika, a ja sam najviše učešća uzeo kada je, nažalost, donesen taj nesrećni zakon, koji je jedna vrsta vulgarizacije lingvističke problematike“, naveo je Savić.

Savić je dodao da će govoriti i o globalnom kontekstu u kojem je nastao rodno osjetljivi jezik, ali i o tome kako je presađen u srpski jezički sistem.

„Govoriću i o tome kako se to manifestuje u našem jezičkom organizmu i kako bi se to moglo prevazići. To se može prevazići samo vraćanjem na fabrička podešavanja – srpski jezik mora odbaciti kao strano telo rodno osetljivi jezik i time se vraćamo na početak“, ocijenio je Savić.

Profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci Zorica Nikitović istakla je da je cilj ovog seminara afirmacija srpskog jezika i pisma, književnosti i kulture, u svrhu poboljšanja nastavne prakse i jačanja nacionalnog identiteta Srba.

„Sa nama su danas uvaženi profesori, eminentni lingvisti iz Beograda, koji predstavljaju sami vrh srpske dijahronije i lingvistike. Oni će danas govoriti o veoma značajnim temama, kao što su srpska ćirilica, istorija našeg jezika, te o rodno osjetljivom jeziku koji nam svima pravi probleme u praksi“, rekla je Nikitovićeva.

Profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Aleksandar Milanović predavač je na ovom seminaru i govoriće o dilemama u nastavi istorije srpskog jezika u školama.

„Dileme su iste, bilo da je reč o školama u Srbiji ili Republici Srpskoj – nas Srbe dele, nažalost, državne granice, ali jezičkih granica nema. Iste dileme koje imaju nastavnici srpskog jezika u Srbiji, imaju i nastavnici ovde“, ukazao je Milanović.

Milanović je naveo da je zadatak predavača koji su danas u Bijeljinu došli iz Beograda da svoja iskustva u nastavi prenesu i uporede sa iskustvima u Republici Srpskoj.

„Zamislili smo da ovo budu predavanja, ali sa mnogo diskusije o otvorenim pitanjima u nastavi“, rekao je Milanović.

Seminar, koji se danas održava u prostorijama Pedagoškog fakulteta, sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a organizatori su Društvo nastavnika srpskog jezika Republike Srpske i Republički pedagoški zavod.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare