Сарадња Универзитета у Источном Сарајеву и кинеског Универзитета Ђангсу

0

Универзитет у Источном Сарајеву потписао је петогодишњи споразум о сарадњи са престижним Универзитетом Ђангсу из истоимене кинеске провинције, једном од најпрестижнијих научноистраживачких установа у свијету.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство потпредсједника овог кинеског универзитета за међународну сарадњу професора Цај Јингфенг, амбасадора БиХ у Кини Синише Берјана, представника Владе провинције Ђангсу и страних делегација из више европских земаља, уприличена је јуче у Нанђингу, главном граду те провинције, која има 80 милиона становника.

Споразум је потписан у оквиру програма конференције посвећене технолошкој сарадњи и размјени Кине и земаља Централне и Источне Европе, саопштено је из Амбасаде БиХ у Кини.

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја, као и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете.

Реализација потписивања споразума је услиједила након детаљног усаглашавања коначног текста споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између пољопривредних, медицинских, техничких, правних и економских факултета два универзитета, као и катедри за синологију.

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, с обзиром на то да је у претходном периоду и Универзитет у Бањалуци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним кинеским универзитетом.

Универзитет Ђангсу, основан 1902. године, убраја се међу 300 најбољих високообразовних институција на свијету према водећој свјетској Шангајској листи рангирања квалитета универзитета.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare