Šagolj: Тrenutno nije povećan broj pacijenata sa tegobama zbog vrućine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Marela Šagolj izjavila je Srni da trenutno nije povećan broj pacijenata sa tegobama uzrokovanim visokom temperaturom vazduha, ali jeste povećan broj onih koji su zatražili pomoć zbog uboda krpelja.
Prema njenim riječima, u ovom periodu su primjetni ubodi insekata kod pacijenata, ali trenutno taj broj nije zabrinjavajući.

„Čak nešto manje imamo uboda osa, pčela i stršljenova nego ranijih godina. Ima dosta ujeda krpelja, ali ne treba nikakvu dramu praviti oko toga. Kada se krpelj izvadi, da li u zdravstvenoj ustanovi ili kod kuće, potrebno je obratiti pažnju ukoliko bude nekih reakcija, crvenila i slično. Tada se treba obratiti ljekaru da se urade laboratorijski nalazi i da adekvatna terapija“, pojasnila je Šagoljeva.

Šagoljeva je ukazala na povećan broj saobraćajnih udesa, čemu može da doprinese upravo povećana temperatura vazduha, kada koncentracija opada, te apelovala da stanovništvo, ukoliko je moguće, izbjegne gužve i vožnju u najtoplijem dijelu dana.

Prema njenim riječima, na dnevnom nivou pomoć u Službi zatraži oko 20 pacijenata.

„Posebno hronični pacijenti moraju da se paze, da izlaze ili rano ujutro ili uveče kada je malo niža temperatura vazduha. Neophodno je unositi dosta tečnosti, jesti svježe voće i povrće, niskokaloričnu hranu i koristiti redovnu terapiju“, napomenula je Šagoljeva.

Ona je istakla da u ovo doba godine najviše bude pacijenata sa alergijskim reakcijama, a obično su to hronični pacijenti koji nisu počeli sa prevencijom i uzimanjem propisane terapije.

„Iako smo svi jedva dočekali lijepo vrijeme, ljeto i druženje u prirodi, ljudi koji su skloni alergijskim reakcijama trebalo bi da izbjegavaju boravak na otvorenom. Ukoliko već moraju, onda je neophodna zaštitna maska, naočare i da se smanji kontakt sa alergenima“, napomenula je Šagoljeva.

Ona je naglasila da, iako nema seruma protiv ugriza zmije u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nema potrebe za panikom stanovništva.

Šagoljeva je dodala da je epidemiološka situacija trenutno povoljna.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare