Sabor izvornog pjevanja okupio 25 grupa

0

SOKOLAC – Na Sokocu je večeras održan Sabor izvornog narodnog stvaralaštva na kojem se okupilo 25 pjevačkih grupa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Učesnici su prvo u narodnim nošnjama prodefilovali glavnom ulicom Sokoca, a potom su nastupili u porti hrama Svetog proroka Ilije.

Starješina hrama protojerej stavrofor Ilija Čupić ukazao da su oni najbolji čuvari tradicije.

„Način na koji vi to ispoljavate je za divljenje. Crkva ima obavezu da, isto kao što čuva i gaji svoju vjeru, čuva i gaji i svoju tradiciju“, rekao je sveštenik Čupić.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić poželio je dobrodošlicu učesnicima i zahvalio im što su se sabrali ovim lijepim povodom i što njeguju srpsku izvornu narodnu pjesmu.

„Opština Sokolac i grad Istočno Sarajevo ulažu u kulturni život i prostor naše regije u skladu sa mogućnostima i tako će biti i u narednom periodu“, poručio je Vučetić.

On je napomenuo da sokolačko Kulturno umjetničko društvo /KUD/ „Zavičaj“ nastupima na saborima narodne tradicije i izvornog pjevanja čuva i njeguje kulturnu-etno scenu opštine Sokolac i sarajevsko-romanijske regije.

Miško Dajević iz Pljevalja rekao je Srni da nema nikakve razlike između izvorne pjesme koja se pjeva u Pljevljima i one koja se pjeva na Romaniji, što je dokaz da je srpska tradicija ista ma gdje da žive.

On je naveo da je izvorna grupa „Potkovač“ sa muškom i ženskom grupom učestvovala na više sabora i da su osvojili nagrade u Novom Goraždu, Zubinom Potoku na Kosovu, u Vojkovićima u Republici Srpskoj, kao i na drugim saborima.

Dajević je dodao da broje stotinjak članova, ali da su se na saborovanju na Sokocu danas predstavila tri člana muške pjevačke grupe.

Dušanka Jovović, član izvorne ženske grupe „Milenko Đukić Čiko“ iz Bijeljine, kaže da njeguju izvornu narodnu pjesmu iz okoline Sarajeva, odakle su došle nakon potpisivanja Dejtona.

„NJegujemo isključivo izvornu pjesmu sarajevskog kraja, koju su pjevale i naše majke i bake, bez ikakvih dodataka, jer nam je cilj se se držimo naše tradicije“, rekla je Jovovićeva.

Ova izvorna grupa osnovana je prije tri godine i nosi naziv po najstarijem članu koji više nije među živima „Milenku Đukiću Čiki“, koji je prvi počeo da čuva tradiciju izvornog pjevanja iz okoline Sarajeva i sarajevskog polja.

Pokrovitelj 3. Sabora izvornog pjevanja su opština Sokolac i privrednici ove lokalne zajednice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare