Danas obilježavanje Dana Prve romanijske brigade

0

Na Palama će danas biti obilježen Dan Prve romanijske brigade, kroz koju je prošlo oko 15.000 boraca, a više od 650 je izgubilo život.

Vijenci će biti položeni u 11.00 časova na Centralnom spomeniku na Palama.

Jedan od starješina iz komande Prve romanijske pješadijske brigade Branimir Đurković rekao je da je brigada osnovana 30. juna 1991. godine i da u toku rata nije izgubila nijedan pedalj teritorije.

On je naglasio da je Prva romanijska pješadijska brigada, iz koje su kasnije formirane druge brigade – milićka, vlasenička, dio rogatičke, paljanska i dijelovi Druge romanijske motorizovane brigade, zaslužna za stvaranje Srpske.

Đurković je istakao da je Glavni štab Vojske Republike Srpske upućivao je pripadnike ove brigade na najkritičnija ratišta.

“Ova brigada učestvovala je na ratištima u Hercegovini, Vukovaru, na drinskom ratištu, sarajevskom, na Nišićkoj visoravni i po trebi na drugim ratištima u Krajini. Borci koji su poginuli bili su sa područja opština Han Pijesak, Rogatica, Sokolac, Olovo, te dijela opština Istočno Sarajevo, Pale, Istočna Ilidža”, naveo je Đurković.

Đurković je podsjetio da je u proljeće 1992. godine Prva romanijska prebačena na sarajevsko ratište, a da je 1994. branila Nišićku visoravan.

Prva romanijska pješadijska brigada proizašla je iz 216. brdske brigade JNA koja je bila stacionirana na Han Pijesku.

Prva romanijska pješadijska brigada prva je otišla na sarajevsko ratište da zaštiti skladišta tadašnje JNA i pomogne teritorijalnim jedinicama da se osposobe za odbranu srpskog naroda na tom području.

U to vrijeme postojala je samo 16. krajiška brigada u Krajini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments