Ruski, poljski, švedski i mađarski naučnici hvale fočansko gazdinstvo

0
Marić:

FOČA – Više od 50 učesnika 18. Međunarodne konferencije “Šume Evroazije – srpske šume” iz Rusije, Poljske, Švedske i Mađarske završava danas trodnevnu posjetu Šumskom gazdinstvu “Maglić” u Foči, u okviru koje su se upoznali o sistemu upravljanja šumama u Republici Srpskoj.

Konferencija, koju zajedno organizuju šumarski fakulteti iz Moskve, Beograda i Banjaluke, počela je na Goču kod Kraljeva, na oglednom dobru Šumarskog fakulteta iz Beograda, a nastavljena je obilaskom šumskih etata u Zavaitu kod Foče.

Kopredsjednik Organizacionog odbora naučne konferencije Petar Meljnik, docent sa Moskovskog državnog tehničkog univerziteta, kaže da su u Foči mogli da se uvjere, što im se i posebno svidjelo, da je u Republici Srpskoj visoka svijest primjene nauke u proizvodnji, te da se nada da će saradnja biti nastavljena obostranim posjetama i razmjenom iskustava.

“Gazdinstva su odlično organizovana i dosta je radnih jedinica i punktova u samoj šumi. Uz eksploataciju šuma, koje su viskoproduktivne, vodi se računa o njihovoj zaštiti i očuvanju, a sve uz konsultaciju nauke. Možemo dosta toga naučiti od srpskih kolega i prenijeti u Rusiju”, rekao je Meljnik.

Profesor sa Insituta za dendrologije Poljske akademije nauka Anžej Levandovski ističe da su šume u Foči na veoma visokom nivou, da su zdrave i očuvane i da je veća i dobit od nje. “Kod nas u Poljskoj šume smrče često napada buba potkornjak, a ovdje to nije slučaj”, kaže Levandovski.

Šumsko gazdinstvo “Maglić” jedno od najuspješnijih u Srpskoj, a gazduje sa 55.600 hektara šume i izdvaja se i po velikom broju smještajnih kapaciteta u svojim radnim jedinicama.

Direktor ovog gazdinstva Spomenko Stojanović kaže da je velika čast ugostiti ovoliko profesora i mladih naučnika.

“Neki od ovih profesora su i ranije bili kod nas u posjeti sa svojim studentima i izrazili su želju da ponovo dođu. Imamo poziv da i mi njih posjetimo, tako da se nadamo da će se saradnja nastaviti”, kaže Stojanović.

Kopredsjednik Organizacionog odbora 18. Međunarodne konferencije “Šume Evroazije – srpske šume” Zoran Govedar, profesor Šumarskog fakulteta iz Banjaluke, kaže da se mnogi od učesnika prvi put sreću sa ovakvim načinom rada, te da ovi skupovi otvaraju mogućnosti za naučno-istraživačku saradnju.

“Saradnja sa državnim šumarskim univerzitetom iz Moskve uspostavljena je prije pet godina, a sada je proširena i na druge univerzitete iz Rusije i drugih država. Nadamo se da će ova saradnja rezultirati zajedničkim naučno-istraživačkim projektima i razmjenom studenata i mladih asistenata”, kaže Govedar.

Učesnici konferencije posjetili su i selo Zlatni Bor na samoj ivici kanjona Tare, gdje su imali priliku da probaju i “zlatni sir” , a studijska posjeta Foči završena je obilaskom prašume Perućica u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments