RUGIPP uspostavio pouzdan sistem zemljišne administracije

0

U Mostaru je danas svečano okončan projekat „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH – CILAP“, vrijedan sedam miliona evra, u okviru kojeg je Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske podržana sa tri miliona evra i svoje usluge podigla na viši nivo.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Dragan Stanković izjavio je da je RUGIP uspostavio pouzdan, tačan, digitalizovan i efikasan sistem zemljišne administracije, što je od višestrukog značaja za građane, te da je u ovom poslu značajno pomogao projekat „CILAP“.

On je na konferenciji za novinare rekao da RUGIP ima potpisan sporazum sa sve 54 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a u oko 30 je uspostavljen adresni registar, tako da će adrese „bb“ da nestanu.

„Početkom sljedeće godine pravimo zgradu digitalnog arhva u Banjaluci gdje će sve iz analognog oblika biti pretvoreno u digitalni. Tu će biti i muzej geodezije, gdje ćemo pokušati da studentima i srednjoškolcima iz te oblasti prikažemo nastanak i razvoj geodetske struke“, naveo je Stanković.

On je podsjetio da je RUGIPP 2013. godine dobio kredit Svjetske banke za uspostvljanje jedinstvene evidencije, a da je „CILAP“ projekat bio tehnička podrška i sastojao se iz tri faze.

„U svakoj od tih faza imali smo određene izazove i probleme, a na kraju možemo reći da smo napravili odličnu stvar kada je riječ o uslugama građanima, koje su podignute na viši nivo“, naglasio je Stanković.

Kada je riječ o registru cijena, RUGIP ima više od 70.000 ugovora unesenih u taj registar.

„To je preduslov za projekat `masovne procjene` oko kojeg iduće godine pregovaramo sa Svjetskom bankom, uz podršku Švedske. Već smo uradili pilot-projekte i ekonomsku studiju, koji su pokazali ekonosmke benefite za Republiku Srpsku“, naveo je Stanković.

Stanković je podsjetio da su zemljišne knjige i katastar u Republici Srpskoj objedinjeni.

„Spajanje katastra i gruntovnice je ogroman projekat koji radimo od samog početka i suštinski ćemo imati jedinstvenu evidenciju, što je najveći benefit za građane, jer će moći imovinske odnose da rješavaju kroz izlaganje, gdje nema problema da se mora sudski riješiti“, rekao je Stanković.

On je ukazao da je drugi benefit digitalizacija.

„Mi smo jedna od rijetkih institucija koja je donijela IT strategiju. LJudi imaju uvid u svoje nekretnine“, napomenuo je Stanković.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović rekao je da je „CILAP“ projekat za izgradnju kapaciteta za pobljšanje zemljišne administracije i procedura počeo 2013. godine i suština je bila tehnička podrška projektu registracije nekretnina u BiH.

„To je zajednički projekat dvije geodetske uprave u BiH. Osnovni cilj projekta je bio pomoć u uspostavljanju kvalitetnijeg, sigurnijeg i pouzdanijeg sistema zemljišne administracije u BiH, sa posebnim osvrtom na izgradnju kapaciteta, jačanje instuticija, edukacije i transfer znanja“, naveo je Obradović.

Obradović je rekao da Švedska ima sličan sistem zemljišne administracije kao BiH, tako da je ovo bila izuzetna prilika za preuzimanje iskustava i znanja iz te zemlje.

On je naveo da od 27 opština, od ukupno 79 u Federaciji BiH, imaju završen digitalni adresar.

„Registar cijena u oba entiteta je u cjelosti završen i na našem geoportalu imamo sve promete nekretnina, u koje se može imati uvid. To je prvi korak u velikom projektu `masovna procjena`, koji je već dogovoren i biće veliki zajednički projekat koji će dobiti podršku Švedske koji će početi iduće godine“, naveo Obradović.

Obradović je naglasio da je glavna vizija imati tačne, sigurne i podatke u digitalnom obliku.

„U FBiH imamo dva sistema, zemljišne knjige i katastar, a naša vizija je imati jedinstvenu i integrisanu bazu podataka“, rekao je Obradović i napomenuo da će nakon donošenja zakona o elektronskom potpisu svi korisnici moći da preumu svoje podatke onlajn.

Šef Razvojne saradnje u Agenciji za međunarodni razvoj i saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Eva Smedberik naglasila je da su u toku ovog projekta postignuti značajni rezultati.

„Uspjeh ovog projekta je dokaz da BiH može da napreduje u velikoj mjeri kada postoji konstruktivna saradnja između nadležnih institucija, kao i drugih interesnih strana u zemlji i na međunarodnom nivou“, rekla je Smedberikova.

Ona je naglasila da su, uz podršku švedskih eksperata, postignute zahtjevne i teške strukturalne reforme u zahtjevnom okruženju.

Zamjenik direktora Švedske geodetske uprave /Lantmaterieta/ Andres Lunkvist rekao je da se danas prslavlja desetogodišnja saradnja tri uprave za geodetske poslove.

„CILAP projekat je postigao veliki uspjeh i on je podržavao razvoj dvije geodetske uprave u BiH, ali je bio važan i za našu upravu u Švedskoj. Mi smo sarađivali u više oblasti, a uz geodetsku, sarađivali smo i na razvoju adresnog registra, registra cijena, kao i zemljišnoj administarciji“, kazao je Lukvist.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare